Редакционно изявление във връзка с проблемите в Западно- и Средноевропейска епархия на БПЦ

23 април 2010 15:07, д-р Десислава Панайотова

В светлината на празнуваното от всички нас Христово Възкресение изразяваме своята вяра и твърда убеденост, че Бог обръща злото на добро и че дори най-коварният замисъл остава безпомощен, когато бива победен от добрите помисли, мирната воля и единяващата любов между верните и умъдрени от Светия Дух членове на Църквата.

В редакционната поща на Официалния сайт на БПЦ-Българска патриаршия получихме писма, в които православни духовници и миряни, живеещи във и извън пределите на България изразяват своето отношение към изпратената до Вселенската патриаршия молба на бившия Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон да бъде приет под юрисдикцията на Вселенската патриаршия.

Част от изпратилите свои писма духовници – като свещеноиконом Николай Андонов (БПЦО „Св. Йоан Кръстител” - гр. Братислава, Словакия), свещеноиконом Виктoр Цимeр (БПЦО - Пaсaу и Рeгeнсбург), както и протойерей Александър Великов (БПЦО “Св. св. Кирил и Методий” - област Валенсия, Испания), молят редакцията ни да оповести, че те не са подписвали подобна молба и че някой неправомерно се е възползвал от подписите им.

Напомняме на всички наши читатели, че Вселенската патриаршия помоли Св. Синод на БПЦ за становище по въпросния документ, тъй като на 28 април предстои той да бъде разгледан във Фенер. В този смисъл е напълно закономерна реакцията на Св. Синод на БПЦ и не би следвало да се отправят към него, както и към Вселенската патриаршия, каквито и да било обвинения. Ако има причина за съмнения в автентичността на молбата и за остри обвинения, то те следва да бъдат насочени към авторите на въпросната молба.

Други наши читатели – като г-жа Катя Тодорова, магистър-богослов, изразяват възмущението си от самото наличие на подобно мислене, което би могло да тласне един или друг член на БПЦ към това да напусне Българската православна църква и да премине към друга юрисдикция.

Редакцията на Официалния сайт на БПЦ-Българска патриаршия много ще се радва, ако нито един от духовниците на Западно- и Средноевропейска епархия не е подписвал такъв документ, милеейки за единството и преуспяването на Българската православна църква в служението й в родината и зад граница.

Същевременно могат да бъдат направени и следните изводи:

1. Самият факт, че е възможно материали от вътрешноцърковен характер с подписи на свещенослужители и други официални документи на Западно- и Средноевропейска епархия да бъдат пращани по Интернет на хора извън администрацията на Западно- и Средноевропейска епархия и на Св. Синод на БПЦ, да бъдат публикувани безразборно и да се разпространяват на ръка, показва, че:

- от много време животът в Западно- и Средноевропейска епархия в редица отношения е излязъл извън контрол, от което се възползват недобронамерени лица;

- налице са условия за недобросъвестно манипулиране на процесите в Западно- и Средноевропейска епархия, и дори за фалшифициране на документи.

2. Ако има съмнения за фалшифициране на гореспоменатата молба до Вселенската патриаршия, това трябва да се докаже.

3. Сигурни сме, че единствено легитимната и полезна крачка от страна на духовниците, които смятат, че имената и подписите им са били незаконно употребени, е те писмено и официално да заявят пред Негово Светейшество Българския патриарх Максим, че никога не са искали и не искат отделяне от БПЦ.

4. Наложително е да се проведе разследване от страна на самите членове на Западно- и Средноевропейска епархия по това кой е изпратил въпросната молба до Константинополската патриаршия, вместо тя и Св. Синод на БПЦ-БП да бъдат обвинявани в злонамереност.

5. Крайно наложително е всички членове на Западно- и Средноевропейска епархия да се обединят около убеждението, че без послушание и взаимодействие със Св. Синод на БПЦ ситуацията в епархията няма да може да се оздрави, защото очевидно от нея се възползват хора с нечистоплътни и противоцърковни интереси, което допълнително пречи на нормализирането на живота в нея.

Изходът от така сложилата се ситуация не би могъл да е в хулите и нападките, нито в индивидуализма и противенето срещу принципа на единоначалието. Неподправеният, църковният изход от създалото се напрежение несъмнено се състои във вслушването в съборния глас на родната ни Църква. „Защото Бог не е Бог на безредие, а на мир” (1 Кор. 14:33).

На всички наши отци, братя и сестри, които служат и живеят в пределите на Западно- и Средноевропейска епархия, с искрена и топла любов в Господа пожелаваме здраве, единомислие и напредък във всяко добро за слава Божия и благопреуспяване на епархията, в която Бог им е отредил да пребивават.

За да можем винаги нелицемерно и мирно да се срещаме в поздрава: Христос воскресе!

Редакцията на Официалния сайт на БПЦ-Българска патриаршия

 

 

 

 

« предишна новинаследваща новина »