Успешен финал на Курсовете по Православие в храм "Св. св. Кирил и Методий". Започват новите записвания за учебната 2017/2018 г.

15 юни 2017 11:45, Софийска митрополия
Паметна снимка на курсистите по Православие от випуск 2016/2017 г.

На 3 юни 2017 г. в столичния храм "Св. св. Кирил и Методий" (ул. "Г. Вашингтон" № 47) успешно приключиха изпитите на 4-те групи курсисти, катехизирани в дългогодишната енорийска програма по Православие за възрастни.

На 10 юни 2017 г. в Енорийската лекционна зала се проведе общото празнично тържество на курсистите от всички групи: "Въведение в Православието", "Тълкувание на Свещеното Писание на Стария Завет", "Тълкувание на Свещеното Писание на Новия Завет" и "Св. отци - I част". Празникът включи раздаване на тестовете с резултатите и дипломите за съответното завършено обучение, рецитал, подготвен от курсистите, и кратка музикална програма с изпълнения на православни песнопения и класически клавирни творби. Курсистите, които бяха възпрепятствани да участват в тържеството, взеха дипломите си по-рано.

Обучавалите се през уч. 2016/2017 г. курсисти изразиха искрената си радост и благодарност към Бога, че Той е насочил стъпките им към катехизаторските курсове, организирани от храм "Св. св. Кирил и Методий". За голямото си удовлетворение те откроиха следните основни аспекти и причини:

- че са научили много за Бога и Православието;

- че са укрепили православната си вяра;

- че са разбрали, че индивидуализмът и интелектуализмът са гибелни пътища на гордостта, тъй като без Църквата няма спасение;

- че истинска радост има само в живота в Бога.

Курсистите подчертаха колко високо оценяват заради неговия апостолски характер просветителското дело, организирано от храм "Св. св. Кирил и Методий", и заявиха, че неговият Енорийски център е свято място за спасение на човешки души. Православният катехизис "отваря духовните ни очи, за да вървим по пътя на правдата заради името Господне!", споделиха курсистите. В хода на своето духовно израстване мнозина от тях се превърнаха във верни енориаши на храма и заявиха своята готовност да участват в неговите инициативи и нови проекти.

След като сърдечно поздравиха своята преподавателка д-р Десислава Панайотова, повечето курсисти се записаха за следващото си ниво на подготовка за предстоящата уч. 2017/2018 г.

Тържеството завърши с празнична почерпка и решение за съвместно поклонническо пътуване в края на м. юни, по време на което курсистите ще се черкуват заедно по време на неделната св. Литургия и ще имат възможност да беседват с православни духовници и монаси, както и да се насладят на съвместна разходка и пикник сред прекрасната българска природа.

~~~~~~~~~~~~~

Започва поредното записване в Курсовете по Православие за възрастни, които се провеждат в Енорийския център на столичния храм "Св. св. Кирил и Методий".

Курсовете се организират по инициатива и с благословението на председателя на храма Негово Високоблагоговейнство ставр. ик. Александър В. Георгиев според официално решение на църковното настоятелство, одобрено от Епархийския съвет при Софийската св. митрополия.

Курсов преподавател е д-р Десислава Панайотова - православен богослов, директор на Eнорийския център и ЦРИК "Св. св. Кирил и Методий" при едноименния храм, експерт "Програми и проекти" в Културно-просветния отдел при Св. Синод на БПЦ-Българска Патриаршия, главен редактор на Официалния уебсайт на БПЦ-БП.

През новата 2017/2018 учебна година ще се сформират 4 групи, които тематично се разделят на:

~ Въведение в Православието. Църковни празници, символи и тайнства - 17,30 ч.

~ Тълкувание на Свещеното Писание на Стария Завет - 15,00 ч.

~ Тълкувание на Свещеното Писание на Новия Завет - 9,30 ч.

~ Св. отци и вселенските събори на Църквата – Част ІI - 11,45 ч.

Препоръчително е начинаещите курсисти да се включат в групата по Въведение в Православието.

През учебната 2017/2018 г. лекциите започват на 4 ноември 2017 г. (събота).

СИСТЕМА на работа:

Минималният брой за сформиране на група е 6 човека. Лекциите се провеждат всяка събота - от м. ноември до м. май включително в различни часове, според групата. При необходимост се използват за лекции и делнични дни, когато се отработват църковни или национални празници. Занятията обхващат два астрономически часа за всяка група.

На разположение на курсистите се предоставят тематични разпределения на учебния материал, систематизирани таблици и подбрани откъси от църковни съчинения, богата православна литература. Безплатно може да се ползва книжният фонд на храмовата библиотека.

СРОК за записване: 25 октомври 2017 г.

АДРЕС за записване:

София - 1202

ул. “Г. Вашингтон” № 47, ет. 3

Храм "Св. св. Кирил и Методий"

Д-р Десислава Панайотова

Моб. тел.: 0878 44 54 57 или 0889 99 39 80

Е-мейл: crsc_st_cyril_st_methodious@abv.bg

ОЩЕ ИНФОРМАЦИЯ за:

Курсовете: http://symvol.org/simvolnavqrata/index.php/2016-01-17-16-49-44/kursove-po-pravoslavie

Преподавателката: http://symvol.org/simvolnavqrata/index.php/2016-01-17-16-49-44/kursove-po-pravoslavie/prepodavatel

Съдържанието на лекциите: http://symvol.org/simvolnavqrata/index.php/2016-01-17-16-49-44/kursove-po-pravoslavie/sydyrjanie

Текст: Десислава Панайотова
Снимки: Мариана Коева

 

 

Снимки

По време на изпитите в Енорийския център - храм "Св. св. Кирил и Методий"По време на изпитите в Енорийския център - храм "Св. св. Кирил и Методий"По време на изпитите в Енорийския център - храм "Св. св. Кирил и Методий"Решаване на тестовете по време на изпитаПо време на празничното тържествоКурсистите по Православие - 2016/2017 уч. г.Емил Симеонов - Тропар на ПетдесетницаКурсистите по Православие - 2016/2017 уч. г."Господи, воззвах к тебе"!Марио Петров - лична поезияСтефани Атанасова - "СВЕЩЕНОТО ПИСАНИЕ ЖИВЕЕ САМО В ЦЪРКВАТА!"Курсистите споделят размисли за вярата, Църквата, спасението в ХристаПетър ВълчовскиПетър благодари за обучението, което му е отворило очитеКамерен концерт за финала на Курсовете по ПравославиеЛъчезар Ангелов говори за двете Христови заповеди на любовтаВеселка Канева - какво ни казва св. апостол Павел за любовтаАнита Димитрова - "Тук израстваме духовно и се спасяваме!"Православно сказание за пътя на душитеИлиана, Татяна и Антоанета изпълняват Тропар на св. Йоан РилскиВесела Кръстева чете проповед на български свещеникМихаела Михайлова - относно стъпките за очистване на сърцето от страститеЛиляна Безовска - лествицата на блаженстватаАспарух Коев разказва за архим. Атанасиос Митилинеос и книга ОткровениеАспарух Коев разказва за архим. Атанасиос Митилинеос и книга ОткровениеД-р Десислава Панайотова - преподавателката по Православен катехизисПод закрилата на св. братя Кирил и МетодийСвято място за спасение на човешки души
« предишна новинаследваща новина »