Св. прпмчк Прокопий Варненски – патрон на спортен празник

02 юли 2010 23:26, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Разборът преди мача

Докато в Южна Африка продължава Световното по футбол, на Южния плаж във Варна се състоя Втори турнир по футбол „Св. прпмчк Прокопий Варненски”. С благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, турнирът бе организиран от Варненската и Великопреславска св. Митрополия и с него приключиха тържествата по повод 200-годишнината от подвига на мъченика. Успоредно с този турнир се проведе и Първи турнир по тенис на маса, отново за купата „Св. прпмчк Прокопий Варненски”.

За купите спореха отборите на св. Митрополия, Община Шумен и Военноморските сили. За място на провеждането бе избран нетрадиционният терен на плажа. Той затрудни малко титулярните състезатели, но затова пък се включиха и повечко резерви. Главен съдия на турнира бе бившият международен съдия Димо Момиров, което придаде по-голяма строгост и обективност.

Дали от наблюдаваните по телевизията мачове от южноафриканския бряг, дали от предварителната подготовка, отборите подходиха в мачовете с добра тактическа дисциплина. Нещо, което направи срещите много оспорвани. Малкото останали летовници бяха привлечени и с удоволствие наблюдаваха срещите.

Победители и в двата турнира станаха представителите на Военноморските сили. Както спомена при закриването на турнира командирът на Военноморска база Варна, комодор Емил Евтимов, в армията нещата стават по команда и офицерите спортисти просто са си изпълнили заповедта... Но, допълни той сериозно, „най-голямата победа е тази, че съществуващото разделение днес в обществото се разчупва, когато хората общуват помежду си, а спортът е израз на това общуване. То е и предпоставка за изграждане на гражданското общество”.

Понякога в обществото се чуват мнения, неодобряващи участието на духовниците в подобни мероприятия, но „ние много се радваме затова, че по този начин се опознахме с тях и често се обръщаме към тях за съвет и помощ. Едва ли бихме се обърнали към свещеник, ако не се познавахме лично. Видяхме, че са хора като нас”. Това споделиха някои от съперниците на отбора на св. Митрополия...

Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Кирил връчи купите и раздаде индивидуалните награди, като благослови всички. За най-красиво отбелязан гол почетна грамота получи иконом Стоян Махлелиев – и. д. игумен на манастира „Св. Константин и Елена”. Състезателите и техническите екипи получиха иконата на патрона на празника с тропара и молитва към него.

Св. преподобномъчениче Прокопие, моли Бога за нас!

 

 

Снимки

Атака...Борба за първа топка...Съдията охлажда страстите...Всяко нападение, удар - гоооол!Всички в защита...
« предишна новинаследваща новина »