Екскурзия на неделното училище при храм „Св. Успение Пресветия Богородици” гр. Търговищe

06 юли 2010 11:46, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Екскурзия на неделното училище при храм „Св. Успение Пресветия Богородици”

Неделното училище към храм „Св. Успение Пресветия Богородици” в гр. Търговище е вече на 17 години. В него преподава г-жа Стефка Йорданова – завършила богословие през 1998 година. Тя започва това богоугодно дело с 10 деца от квартала. Постепенно създава връзки, намира средства и учебници по "Религия". В края на всяка учебна година провежда изпит и връчва дипломи на своите възпитаници. До този момент през училището са преминали 180 деца, от тях двама са семинаристи, а четирима - студенти богослови. Най-малкият ученик е на 5 години, а първите ученици вече имат и деца. Всяка година председателят на храма прот. Димитър Байков изпраща като награда малчуганите на екскурзия в различни манастири и исторически места из България.

В ранната утрин след благословението на о. Димитър, деца и родители тръгват на своето поредно пътешествие. Автобусът лъкатуши през Искърското дефиле и наближава Черепишкия манастир. Изслушват разказа на о. Йордан – завеждащ музея към манастира, за историята и забележителностите. Разглеждат костницата на избитите Ботеви четници. Близо до манастира се намират и зданията на Софийската духовна семинария. Архиерейският наместник на гр. Търговище ик. Славчо Проданов и прот. Димитър Байков са възпитаници на тази семинария. Зданията сега пустеят, отдавна училището е преместено отново в София. По думите на о. Славчо, с още двама семинаристи ремонтирали изгнилата напречна греда на кръст, издигащ се на един от хълмовете от другата страна на реката. Пътешествениците откриват мястото и кръста на едно от възвишенията и се чувстват някак свързани с тези места.

И отново на път, докато не се показват спретнатите къщички на гр. Чипровци. Известни с чипровските си килими и с големите си и добри сърца, тук хората посрещат с радост децата. Разказват им историята на торлаците (местното население), за въстанието, за радостите и мъката на сегашните жители на градчето. На 5 км се намира Чипровският манастир. С богата история, като книжовен и просветен център, сега в манастира е само игуменът йеромонах Василий. Притихнали на светата Литургия, малчуганите се поклониха на частичка от мощите на св. Йоан Рилски, донесена наскоро от Негово Преосвещенство епископ Сионий. След службата, с разрешението на игумена малката църква се изпълни с трепкащи детски гласове, Велина изпя с много вълнение "Отче наш" и тропара на св. Йоан Рилски. В групата малката Ина навършва 10 години и йеромонах Василий й поднася подарък - кръстче, ръчна изработка от чипровски майстори. След благословията на игумена децата благодарят и поемат към Плевен.

За първи път децата нагледно имат възможност да видят боевете при Плевен. В Панорамата са пресъздадени събития от Руско-турската война 1877/78 г. и Плевенската епопея. Увлекателният разказ на уредничката не може да впечатли децата така, както макетите на военните, оръдията и това, че имаш усещането за участие в битката.

Пътешествието е към края си. Доволни и уморени, децата дори не забелязват проливния дъжд, с който ги посреща Търговище. Те носят в сърцата си много топлинка и частичка от местата, до които тази година се докоснаха.

Текст: презвитера Валентина Проданова, снимки: презвитера Валентина Проданова и Стефка Йорданова

 

 

Снимки

Екскурзия на неделното училище при храм „Св. Успение Пресветия Богородици”Екскурзия на неделното училище при храм „Св. Успение Пресветия Богородици”Екскурзия на неделното училище при храм „Св. Успение Пресветия Богородици”Екскурзия на неделното училище при храм „Св. Успение Пресветия Богородици”Екскурзия на неделното училище при храм „Св. Успение Пресветия Богородици”Екскурзия на неделното училище при храм „Св. Успение Пресветия Богородици”Екскурзия на неделното училище при храм „Св. Успение Пресветия Богородици”Екскурзия на неделното училище при храм „Св. Успение Пресветия Богородици”Екскурзия на неделното училище при храм „Св. Успение Пресветия Богородици”Екскурзия на неделното училище при храм „Св. Успение Пресветия Богородици”Екскурзия на неделното училище при храм „Св. Успение Пресветия Богородици”Екскурзия на неделното училище при храм „Св. Успение Пресветия Богородици”Екскурзия на неделното училище при храм „Св. Успение Пресветия Богородици”Екскурзия на неделното училище при храм „Св. Успение Пресветия Богородици”Екскурзия на неделното училище при храм „Св. Успение Пресветия Богородици”
« предишна новинаследваща новина »