Обновление на храм в с. Цегриловци, Трънска духовна околия

11 юли 2010 20:59, Софийска митрополия
Обновеният храм в с.Цегриловци, Трънска духовна околия

В неделния ден - 11 юли, Знеполският еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит, извърши чина на обновление в основно ремонтирания храм „Възнесение Господне" в трънското село Цегриловци. В богослужението взеха участие архимандрит Григорий, протосингел на Софийска митрополия, протоиерей Дамян Делов - архиерейски наместник на Трънска духовна околия, свещеник Петър Христев - обгрижващ гр. Трън и околните му села и свещеник Константин Стойчев.

Това е поредният храм в Трънско, който се въздига и обновява, за да бъде отново дом за молитва на вярващите. Църквата „Възнесение Господне" е паметник на културата и е реконструирана главно със средства, събрани от местни жители /над 60 000 хил. лв./. За възстановителните работи финансова помощ е оказала Софийска митрополия и Дирекция на вероизповеданията към МС.

Китното селище Цегриловци не е подминато от обезлюдяването, засегнало целия Трънски край. През 40-те години на XX век в селото са живели близо 1000 човека. Днес в него живеят постоянно едва десетина души в пенсионна възраст.

За този празник на храма /обновление/ бяха дошли местни трънчани от различни краища на страната. С радост и удовлетвореност те приемаха завършването на започнатото дело и изказваха надеждата си често да чуват камбанния звън, който да ги призовава и събира за обща молитва.

 

Справка:

Село Цегриловци се намира в планински район, на 17 км от гр. Трън.

Говорът на местното население се запазва архаичен и доскоро е бил много близък до старобългарския корен - т. нар. знеполски (запазена падежна система - уникална за България, пълна липса на звуковете "ф" и "х", т.н.). При разпада на Втората българска държава, след битката при Велбъжд, се оформя самостоятелна феодална единица - т. нар. Стара Знеполия, просъществувала около 70 години. По време на турското робство са избухвали множество въстания и районът на Знеполе е бил относително независим от централната власт. През периода 1878-1879 г. регионът е бил окупиран от сърбите. Въпреки откъснатостта от основните центрове на Българската държава и относителната местна автономност, населението винаги се е самоопределяло като българско с прибавката - трънчани.

 

Текст: Весела Игнатова
Снимки: Друми Друмев

 

 

Снимки

Обновеният храм в с.Цегриловци, Трънска духовна околияОбновление на храм " Възнесение Господне" в с.ЦегриловциОбновление на храм " Възнесение Господне" в с.ЦегриловциОбновление на храм " Възнесение Господне" в с.ЦегриловциПриемане на св. ПричастиеПевцитеОбновление на храм " Възнесение Господне" в с.ЦегриловциЕп. Йоан
« предишна новинаследваща новина »