Обединени с любов и истина - празнична св. Литургия с патриарх Вартоломей в Пловдив

18 юли 2010 19:53, Българска Патриаршия
Обединени с любов и истина

Празникът на закрилницата на Пловдивската митрополитска катедра – св. вмчца Марина, достигна своите най-тържествени мигове сутринта на 17 юли, когато в митрополитския храм с гостуващата и благославяща чудотворна икона „Пресв. Богородица Божигробска”, бе отслужена празничната св. Литургия, която бе истинско тържество на православното многонационално единение в Христа. Светата Литургия бе оглавявана от почитаемия гост – Негово Всесветейшество Вселенския патриарх Вартоломей.

В съслужение бяха: от Българска православна църква митрополитите – домакинът-Пловдивски Николай, Сливенски Йоаникий, Видински Дометиан, Русенски Неофит, Ловчански Гавриил, Неврокопски Натанаил, Великотърновски Григорий, Западноевропейски Симеон, Доростолски Амвросий, епископите - игуменът на Бачковският манастир Борис, главният секретар на Св. Синод Наум, викарият на Видинския митрополит Сионий, викарият на Врачанския митрополит Киприан, викарият на Западноевропейския митрополит Антоний; още - архим. Арсений, председателят на Българския храм във Виена архим. Йоан, свещеници и дякони; от Йерусалимската православна църква – архиепископът на Йопия Дамаскин и архим. Модест; от Гръцката православна църква: митрополитите - на Дидимотика и Орестиада Дамаскин, на Сидирокастро Макарий, на Лариса Игнатий; от Вселенската православна църква: дякон Йоаким; от Румънската православна църква – архиепископът на Томис (Констанца) Теодосие, архиепископът на Долни Дунав Касиан, епископ Висарион Тулчански и ст. ик. Нелуцо Опря - официален представител на Рум. ПЦ за България; йером. Зотик (Гаевски) - и. д. представител на Руската православна църква при Българската патриаршия; свещеници от Кипърската православна църква и др.

Официални гости бяха: единственият архонт на Цариградската българска община Димитър Атанасов със своята съпруга Доротея Атанасова и Н.Пр. г-жа Данаи-Магдалини Куманаку – посланник на Република Гърция в България. Официален преводач бе отец Ангел Златев от Кипърската православна църква.

По време на богослужбата всички представени православни националности чуха песнопения и възгласи на своя роден език. На клироса отново, както и на празничната вечерня, беше митрополитския хор „Св. ап. Ерм”.

Проповедта за празника бе произнесена от архим. Арсений. В нея той не само припомни житието на великомъченицата Марина, но като взе повод от младостта й, обърна внимание на това, че младостта придобива ценност тогава, когато тя се осмисля като път към вечното битие; тогава, когато временната телесна младост не се превръща в идол и самоцел.

В края на така преизпълненото с всеобгръщаща любов и истина братско литургийно служение на истинния мир и единство младият, но мъдропросветен архиерей и домакин Пловдивският митрополит Николай прочете приветствено слово към Негово Всесветейшество патриарх Вартоломей. След това от името на цялата Пловдивска епархия той дари гостуващия патриарх с уникална и велелепна митра, ръчноизработена от естествени материали и везана със златна сърма.

В своя отговор Всесветейшият сподели, че е изумен от това, как въпреки многобройните изпитания на Българската църква и дългите години на официален атеизъм, той вижда в храма море от хора, дошли с вяра и надежда в Бога и Неговата Пречиста Майка, което е доказателство, че вярата сред българския народ никога не е преставала. Той поднесе в дар на храма икона в резбован обков.

След св. Литургия бе организиран прием в Митрополитския дом и тържествен обяд за драгите гости. За гостите денят приключи с впечатляващ концерт в Античния театър, на който бяха изявени различни страни на самородния български талант.

 

Приветственото слово на митрополит Николай към патриарх Вартоломей прочетете тук: http://bg-patriarshia.bg/index.php?file=sermon_16.xml

Текст: Анула Христова
Снимки: Атанас Димитров

 

 

Снимки

В смирено очакванеПловдивската митрополитска катедрала "св. вмчца Марина"Света Марина, моли Бога за нас!Помазване за телесно здраве и душевно спасениеЧастица от мощите на св. МаринаПоклонение пред чудотворната икона „Пресв. Богородица Божигробска”Чудотворната икона „Пресв. Богородица Божигробска”Митрополитският хорХрамовата икона на св. МаринаПосрещане на патриарх Вартоломей в храмаПосрещане на патриарх Вартоломей в храмаПоклонение пред чудотворната икона „Пресв. Богородица Божигробска”Обединени с любов и истина - празнична св. Литургия с патриарх Вартоломей в ПловдивВземане на времеВземане на време„Благословено е царството на Отца и Сина и Св. Дух, сега и винаги и во веки веков!“Малък входОбединени с любов и истина - празнична св. Литургия с патриарх Вартоломей в ПловдивОбединени с любов и истина - празнична св. Литургия с патриарх Вартоломей в ПловдивВ св. олтарВ св. олтарПатриаршески благословЧетене на св. ЕвангелиеВелик входВелик входВелик входВелик входВелик входХристос посреди нас. И есть, и будет.Символът на вяратаСимволът на вяратаИзповядване на Символа на вярата от цялото православно изпълнение"Вземете, яжте, това е Моето тяло..."Твоя от ТвоихПричастяване на Вселенския патриарх ВартоломейСлово за празника от архим. АрсенийПричастяване в светия олтарПричастяване в светия олтарОбединени с любов и истина - празнична св. Литургия с патриарх Вартоломей в ПловдивОбединени с любов и истина - празнична св. ЛитургияСловото на Пловдивски митрополит НиколайПатриарх ВартоломейПодарък за Вселенския патриархПодарената патриаршеска митраОбединени с любов и истинаСлово на Вселенския патриарх ВартоломейПодарък за митрополит Николай от Вселенския патриархПатриарх ВартоломейОбединени с любов и истинаНегово Всесветейшество, Архиепископът на Константинопол - Новият Рим и Вселенски Патриарх, Вартоломей IЛюбов към най-малките...Изпращане с любов на патриарх Вартоломей
« предишна новинаследваща новина »