104 години - храмов празник в с. Професор Иширково, Силистра

20 юли 2010 21:00, Доростолска митрополия
Храмът

Днес, когато светата Православна църква чества великия пророк Илия, жителите на село Проф. Иширково също празнуваха радостно своя празник, който бе двоен за тях. Защото именно днес, освен храмовия си празник, те се обрадваха за първи път и на архиерейска св. Литургия, възглавена от новия им митрополит Доростолски Амвросий.

Днес в 8,30 ч. Негово Високопреосвещенство бе посрещнат с камбанен звън в храма „Св. прор. Илия”.

Началоτο на св. Литургия бе дадено от предстоятеля на храма и протосингел на Доростолска епархия ставроф. ик. Добри Чаков. В съслужение с него бяха архиерейският наместник на гр. Дулово свещ. ик. Райчо Върбанов, прот. Валентин Димитров, свещ. Георги Михнев и свещ. Роман Михалев.

Светата Литургия бе огласена от женския хор при храм „Св. Димитрий”, село Калипетрово.

Храмът едва побра множеството хора, дошли от всички близки села - с. Йорданово, с. Сърпово, както и от град Силистра.

След края на светата богослужба Негово Високопреосвещенство отправи поздравления и благопожелания към жителите на това прекрасно и китно село. После бе извършен водосвет и осветен корбан за здраве, който бе раздаден на всички гости. По инициатива на ставроф. ик. Добри Чаков и дружеството „Жената Християнка” корбан бе разнесен и в над 50 семейства на селото, където има инвалиди и самотни, трудно придвижващи се хора.

По време на обяда фолклорната група при "Клуба на пенсионера" представи от своите песни, с които неведнъж са печелили първите места при национални надпявания в България.

Самият храм е построен през 1906 г. от Негово Високопреосвещенство Доростоло-Червенския епископ Василий, а пръв свещеник тук е бил Илия Барабонков, който е и основният ктитор на храма, поради което е и погребан в двора му. Свещеник Илия Барабонков бил сирак, родом от гр. Мъглиж. Той бил поканен да стане учител в това прекрасно Добруджанско село, където след това става и свещеник.

По непроверени данни също така тук е свещенствал и Борис Шиков, родом от село Калипетрово и син на свещ. Христо Вълчев от същото село, като неговият дядо е бил депутат в Първото Велико народно събрание. Но той, след многото мъчения по време на румънската окупация, умира от раните си.

От 1957 г. до сега храмът многократно е бил наводняван. Ремонтът му е бил подпомаган със събирани средства от Дирекция по вероизповедания, сем. Стефан и Росица Райчеви, предстоятеля на храма ставроф. ик. Добри Чаков, който служи тук от 1972 година. Основният ремонт е извършен през 2006 година.

Жителите на селото наброяват около 1500 човека смесено население с около 60% българско и 40% турскоезично, като всички заедно винаги и ревностно се включват при ремонтирането на храма.

 

 

Снимки

ХрамътХрамов празникХрамов празникХрамов празникХрамов празникХрамов празникХрамовата икона
« предишна новинаследваща новина »