Нова книга за деца издаде Ловчанска света митрополия

04 май 2018 16:06, Ловчанска митрополия
Корицата на новата книга

Ловчанска Епархия пуска на българския книжен пазар нова детска книга от поредицата "За децата на България". Изданието е посветено на приснопаметната подвижница на благочестието схиигумения Мария (Дохторова), под чието духовно ръководство е бил и Ловчанският митрополит Гавриил. Книгата се издава в навечерието на 40-годишнината от блажената кончина на майка Мария и е осъществено по книгата на митрополит Гавриил "Схиигумения Мария (Дохторова)".

Получила при монашеското си пострижение във Велика схима името на равноапостолната Мария-Магдалина, майка Мария се уподобява на великата Христова последователка и по своя живот още от ранна възраст - живот, изпълнен с добродетел, напрегнат духовен труд и беззаветна любов към Господа и хората. По Божия милост стъпките на великата подвижница на благочестието освещават и българската земя в периода 1954-1978 г., когато майка Мария е игуменка на Клисурски м-р "Св. Петка" до гр. Банкя. Именно там тя завършва своя равноангелен живот на 8 май, 1978 г., в деня на възлюбения ученик и апостол на Господа св. Йоан Богослов, когото приживе особено е почитала.

Подобно на изданията за Св. Петка и Св. Паисий Светогорец, книгата е богато илюстрирана, а текстът е адаптиран за деца. Изданието е луксозно, с твърди корици, формат А4. Очаквайте я скоро в големите църковни книжарници на столицата, Варна и други градове.

Изданието е своеобразен венец на усилията на Ловчанска Света Митрополия през учебната 2017/2018 г. все повече деца да бъдат възпитавани и обучавани в основите на православната християнска вяра, нравственост и история. През изминалата учебна година в Ловеч Религия-Православие се преподаваше в 20 групи, разделени между 5 училища и 4 детски градини. Използват се часове по свободно избираем предмет /СИП/ и клуб по интереси по проект „Твоят час“. Преподаването се извършва с активната подкрепа на Община Ловеч и през следващата година цели да бъдат обхванати още 3 училища, както и останалите детски градини в града. Религия Православие /Вероучение/ се изучава и в други градове на Ловчанска епархия.

 

 

Снимки

Корицата на новата книгаНова книга за деца издаде Ловчанска света митрополияНова книга за деца издаде Ловчанска света митрополияНова книга за деца издаде Ловчанска света митрополияНова книга за деца издаде Ловчанска света митрополияНова книга за деца издаде Ловчанска света митрополия
« предишна новинаследваща новина »