Храмов празник в столичната църква "Св. Седмочисленици"

28 юли 2010 10:33, Софийска митрополия
Храмов празник в столичния храм "Св. Седмочисленици"

На 27 юли Българската православна църква чества паметта на св. Седмочисленици и св. Пантелеймон. На този празник богослужението в храм „Св. Седмочисленици” винаги е тържествено, но този път то бе особено вълнуващо.

Тази година се навършват 1195 години от рождението на св. Методий, 1180 години от рождението и 1100 години от успението на св. Наум Охридски и 1170 години от рождението на св. Климент Охридски.

Празникът започна на 26 юли с всенощно бдение, предстоявано от Негово Преосвещенство Стобийски епископ Наум, главен секретар на Св. Синод. Във вечерното богослужение взеха молитвено участие множество енориаши и богомолци от столицата. В празнично украсения храм се възнасяха славословия към небесните покровители на „Пантеона на българската святост”.

По традиция бяха осветени множество петохлебия.

В края на службата богомолният народ, начело с храмовата икона, извърши литийно шествие около храма.

Негово Преосвещенство Стобийски епископ Наум завърши бдението с похвално слово за светите Седмочисленици - Кирил и Методий, Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. „Всички знаем кои са те и какъв е техният принос за просвещението на българската нация" - започна словото си той, което завърши с хвалебни думи за епохалното им дело.

На 27 юли сутринта в 9,30 ч. камбанен звън възвести началото на тържествената св. Литургия, която бе оглавена от Стобийския епископ Наум, главен секретар на св. Синод, и от Знеполския епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с епископите в богослужбата взеха участие храмовото свещенство и столични духовници.

Песнопенията на певческия хор при храма усилваха молитвите на богомолния народ към „боговдъхновените поборници за нашата реч” и така спомагаха да измолим от Христа утвърждаването ни в Църквата и спасение за душите ни.

В края на св. Литургия словото на Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан докосна най-нежните струни и благодатно напои душите с думите: „ Да помним нашите наставници, да се учим от примера на св. Седмочисленици – просветители на българския народ, и да се радваме, че сме съграждани на тези, които са просияли в слава”... Накрая той пожела: "Украсилият небето седмочислен лик да бъде всегдашен застъпник пред Божия престол на цялото Христово войнство".

Софийският викарий изказа благодарността си към храмовото свещенство, към предстоятеля на храма, ставроф. ик. Николай Коцев, към всички, допринесли за благоустрояването на благолепния храм, хористите и енориашите, които активно участват в живота на Църквата.

Благодарност и благопожелания той поднесе и на празнуващия свой личен празник Стобийски епископ Наум.

Дълго време нестихващи многолетствия за всички празнуващи огласяха храма.

27 юли е ден, в който се отбелязва още една годишнина. На храмовия празник преди една година стартира интернет-сайтът на църквата. За една година в него има над 6000 уникални посетители, над 11000 посещения и са отворени над 60000 страници.

Благодарим на всички, които посетиха сайта и дадоха своите оценки и препоръки.

Надяваме се с Божията помощ и по молитвите на светите Седмочисленици да продължим да ви даваме актуална информация за всичко, което е свързано с живота, богослуженията и дейностите на храма.

Текст и снимки: презв. Валя Кантаржиева

 

 

Снимки

Празнична литияПразнична литияХрамов празник в столичния храм "Св. Седмочисленици"Храмов празник в столичния храм "Св. Седмочисленици"Храмов празник в столичния храм "Св. Седмочисленици"Храмов празник в столичния храм "Св. Седмочисленици"
« предишна новинаследваща новина »