Архиерейско богослужение по случай деня на св. Пантелеймон в гр. Бяла

28 юли 2010 16:26, Русенска митрополия
Архиерейско богослужение в гр. Бяла

На 27 юли, деня на светия великомъченик Пантелеймон, Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Неофит отслужи божествена св. Литургия по повод храмовия празник на църквата в квартал "Гара Бяла". В празничното богослужение на митрополита съслужиха йером. Йосиф (Михайлов) - председател на църковното настоятелство при храма, свещ. Серафим Великов и дякон Кирил Синев.

При пристигането на митрополита децата, изучаващи вероучение, посрещнаха своя обичан архиерей с букети цветя, като с това засвидетелстваха любовта и на всички вярващи към Негово Високопреосвещенство. Всички духовници с особено патриотично чувство изпълниха песнопенията от утринното богослужение, с които се почитат св. великомъченик Пантелеймон и честваните в същия ден св. Седмочисленици - св. Кирил и Методий, Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий.

В края на великото славословие митрополит Неофит пострига за свещоносци, четци и певци на Българската православна църква три деца - Борис, Галин и Егор. Децата изпросиха благословение от архиерея, след което се облякоха в своите иподяконски одежди: стихар и орар. Радостта на всички вярващи се увеличи още повече, като видяха как младите църковнослужители на светата ни родна Българска църква старателно помагаха на свещенослужителите. Борис и Галин подаваха на архиерея дикирите и трикирите, а Егор подготвяше кадилницата за кадене с благовонен тамян.

След като свещенослужителите се причастиха, с благословението на митрополит Неофит дяконът прочете проповед за св. Седмочисленици, в която се подчерта равноапостолното дело на св. братя Кирил и Методий за славянските народи, както и дейността на техните ученици в България.

След отпуста на св. Литургия митрополитът поздрави многобройните вярващи с храмовия им празник и преразказа житието на светия безсребреник и чудотворец Пантелеймон, загинал мъченически за Христовата вяра през 305 година.

За здравето на всички присъстващи духовниците отслужиха водосвет и осветиха донесените приношения.

По молитвите на св. Пантелеймон Бог да укрепява тримата млади иподякони на светата ни Българска православна църква, а над нас да излее великата Си милост.

Текст и снимки: дякон Кирил Синев

 

 

Снимки

Посрещане на архиереяПосрещане на архиереяУтреняПостригване на малките иподякониПостригване на малките иподякониПостригване на малките иподякониМалките иподякониМалък входВелик входВелик входПоздравително слово на митрополитаБлагословение за най-малката християнкаВодосветВодосветИподякони с кадилницаВодосветС радост участваме в богослужението!
« предишна новинаследваща новина »