Откриване на двадесетата Седмица на православната книга в град Варна

11 септември 2018 09:03, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Откриване на двадесетата Седмица на православната книга в град Варна

На 10 септември 2018 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан откри XX-то издание на Седмицата на православната книга, която се провежда под надслов „1125 години от Преславския събор“. В своето встъпително слово митрополит Йоан приветства всички гости и заяви: "През настоящата година изданието на нашия форум е обвързано с паметта ни за едно от най-важните събития от живота на Православната ни църква: 1125-годишнината от свикването и провеждането на Преславския събор – Първия църковно-народен събор на новоучредената Българска църква, благодарение на решенията на който Църквата ни получава възможността да проповядва Христовото Евангелие и да разпръсва лъчите на Христовата светлина на разбираем за своите чеда език, а християнството се утвърждава окончателно като осъзната вероизповед и цялостен светоглед на нашия народ.

Това е и причината същинската работа на Седмицата на православната книга тази година да бъде събрана в по-малко от обичайното дни, за да може започващата седмица да завърши с тържествените чествания на проведения в 893 г. Преславски събор, които нашата света Варненска и Великопреславска митрополия организира и които с Божията помощ ще се проведат тази неделя, 16 септември, в град Велики Преслав."

Доц. д-р Тодор Тодоров от Шуменския университет изнесе доклад на тема: "Преславският събор от 893 година - историческа равносметка след единадесет века".

Във встъпителната вечер беше представена книгата - „Посланието на Цариградския патриарх Фотий до българския княз Борис”, издадена от Варненска и Великопреславска света митрополия.

Архимандрит Василий - протосингел на Софийска света митрополия огласи благослова на Негово Светейшество Неофит, патриарх Български и митрополит Софийски.

В края на вечерната среща Анула Христова представи книгата "Един живот изпълнен с чудеса - житие и молебен канон на св. мъченик Неофит", издание на Синодалното издателство на Българската православна църква.

Представянето на книги, беседи и срещи с автори ще продължат всяка вечер от 18:00 ч. до 13 септември (четвъртък) в зала „Пленарна“ на Община Варна. Книжовният форум ще бъде закрит на 14 септември (Кръстовден), когато ще бъде отслужена Архиерейска света Литургия във Варненския катедрален храм.

 

 

Снимки

Откриване на двадесетата Седмица на православната книга в град ВарнаОткриване на двадесетата Седмица на православната книга в град ВарнаОткриване на двадесетата Седмица на православната книга в град ВарнаОткриване на двадесетата Седмица на православната книга в град ВарнаОткриване на двадесетата Седмица на православната книга в град ВарнаОткриване на двадесетата Седмица на православната книга в град ВарнаОткриване на двадесетата Седмица на православната книга в град Варна
« предишна новинаследваща новина »