Празнична архиерейска вечерня за Кръстовден

13 септември 2018 22:37, Софийска митрополия
Празнична архиерейска вечерня за Кръстовден

В навечерието на празника Кръстовден, 13 септември, Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит отслужи празничната вечерня с петохлебие в параклиса „Честния Кръст“, който се намира в църковния двор на кв. „Обеля“.

Тази година малкият храм чества своя трети храмов празник, след като за три години бе построен и през 2015г. бе официално осветен. Храмът бе осветен на Светла събота, с полагане на антиминс в светия олтар. И в деня на неговото освещаване той получи в дар частица от Животворящия Кръст Господен от игумена на Зографския манастир в Света Гора, Атон.

В празничната вечерня в съслужение с владиката бяха храмовите свещеници, во главе с ик. Иван Динков, предстоятел на църковното настоятелство и гости софийски духовници. По време на богослужението бе отслужено петохлебие и раздадено на присъстващите християни в края на службата.

В края на тържествената вечерня с пастирско слово за Кръста Господен към преизпълнилото малкия храм богомолно множеството се обърна еп. Поликарп. Той изтъкна факта, че параклисът е първият посветен на Кръста Господен в Софийска епархия и пожела множество вярващи да намират спасение в него.

Негово Преосвещенство преподаде на празнуващите отеческия благослов на Светейшия Български патриарх и Софийски митрополит Неофит и отправи благопожелания.

Преизпълнен с радост и благодарност, отец Иван Динков благодари на епископа за неговата съпричастност към храмовото тържество и пожела да има все повече общи срещи между енорията и софийското духовно ръководство.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК https://flic.kr/s/aHskHSEYns

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

« предишна новинаследваща новина »