Храмов празник в столичния храм " Св.Йоан Богослов"

26 септември 2018 16:30, Софийска митрополия
Храмов празник в столичния храм " Св.Йоан Богослов"

На 26 септември Православната църква почита успението на св. апостол и евангелист Йоан Богослов, един от четиримата евангелисти, на когото Бог е разкрил съдбата и последните дни на всички земни същества при славното Негово Второ Пришествие.

В столичния квартал „Левски“- Г се намира голям храм, построен в негова чест.

В празничния ден Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, отслужи архиерейска св. Литургия по повод храмовия празник.

В съслужение с Негово Преосвещенство в богослужението взеха участие много предстоятели на софийски храмове и свещенослужители на Софийска епархия, сред които софийският духовен надзорник ставроф. ик. Ангел Ангелов, новоназначеният председател на храма ставр. ик. Михаил Михайлов, архимандрит Януарий от манастира „Седемте престола“, йеромонах Стефан от Троянската св. обител и трима дякони, ръководени от йеродякон Вартоломей.

Изпълнилите храма духовници, енориаши, богомолци от цяла София, дошли да влязат в радостта на празника, молитвено преживяваха светата богослужба, посветена на най- обичания апостол от Господа Иисуса Христа.

В края на литургията еп. Поликарп се обърна към присъстващите с празнично слово, в което припомни накратко житието на „Апостола на любовта“ и неговата чудна съдба- от млади години посветил живота си на Господа е преживял до дълбока старост, въпреки всички изпитания, в мир и любов.

"Нека по молитвите на този предостоен ученик на Спасителя, Бог да дава и на нас: по дух, по дела, по живот да бъдем богослови и да изпълним живота си с истинска, евангелска, апостолска любов...да бъдем всички заедно в единомислие, в разбирателство, в мир и взаимна любов"- благопожела още владиката.

Архиереят поздрави новия предстоятел на храма- ставр. ик. Михаил Михайлов, храмовото духовенство, певците и преподаде на християните първосветителския благослов на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит като пожела всички заедно, обединени от искрена вяра и любов да развиват духовния живот в енорията и работят за благолепието на храма.

След духовната трапеза в храма, църковното настоятелство раздаде благословено ястие на всички, дошли да вземат участие в духовното тържество.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК https://flic.kr/s/aHsmsJ9r9f

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

« предишна новинаследваща новина »