Великолепният албум „Икони” на Никодим П. Кондаков в книжарниците „Книгомания”

03 септември 2010 18:20, д-р Десислава Панайотова
"Икони"

Много са писаните на различни езици произведения, посветени на християнското изкуство. То е изучавано от историческа, естетическа, социологическа, философска, археологическа гледна точка. Наистина това са възможни аспекти на църковното изкуство, но те представляват само външната му страна, а не неговата същност.

Екипът на „Книгомания” предлага едно от най-новите си заглавия, луксозната книга-албум „Икони” на безспорния руски авторитет-културолог академик Никодим Кондаков.

Към сто и тридесетте висококачествени илюстрации на свети изображения от времето на Византийската империя и Руската империя, авторът предлага прецизни исторически, изкуствоведски и богословски обяснения, изследвания и коментари. Чрез това издание ще намерите задълбочен отговор на ключовия въпрос: „Защо светата Църква придава такова голямо значение на иконата?” Авторът, освен че разкрива автентичните и канонични техники, както и материалите за изработване на светите изображения, ни учи на почит, уважение и преклонение пред иконата, защото според православното църковно разбиране честта, отдавана на образа, преминава върху Първообраза.

Никодим Павлович Кондаков е роден на 13 ноември 1844 г. в гр. Халан, Русия. Той е руски историк на византийското и староруско изкуство, археолог, създател на иконографския метод за изучаване на паметниците на изкуството. Член-кореспондент на Санкт-Петербургската академия на науките от 1892 г. Действителен член от 1898 г. на Руската академия на науките и академик на Санкт-Петербургската художествена академия. През 1895 г. заедно с Фьодор Успенски Кондаков основава Руския археологически институт в Константинопол. Академик Кондаков се преставя в Господа на 17 февруари 1925 г. в гр. Прага, Чехия.

Новото издание „Икони” на Никодим П. Кондаков е едно прекрасно произведение и същевременно отлично практическо и академично помагало - учебник за учени и студенти културолози, историци, богослови, иконописци, реставратори и консерватори.

„Книгомания” го препоръчва на църковните, специализираните академични библиотеки, на библиотеките на професионалните училища по изобразително и приложно изкуство. Тази книга може да бъде още едно ценно попълнение във фондовете на отделите „Изкуство и култура” на регионалните и общинските библиотеки.

Текст и снимки: "Книгомания"

 

 

Снимки

"Икони"
« предишна новинаследваща новина »