Софийска епархия започна подготовката си за Националното литийно шествие на 24 септември със свещеническа конференция

04 септември 2010 02:50, Софийска митрополия
Софийска св. митрополия

На 3 септември 2010 г. в салона на Софийската света митрополия се проведе първата за новата църковна година свещеническа конференция. Залата бе изпълнена с духовници, които се бяха стекли от цялата богохранима Софийска епархия в очакване да получат напътствията на епархийското ръководство за най-актуалните приоритети в тяхната пастирска дейност в предстоящите месеци.

Конференцията бе водена от Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит. Като първостепенна задача пред свещениците владика Йоан открои организирането на вярващия народ за масовото му участие в Националното литийно шествие „Образование за духа и доброто бъдеще на нашите деца”. То ще се проведе по решение на Св. Синод на БПЦ-БП на 24 септември 2010 г. в София с цел светата ни Църква и православната общественост като цяло да заяви своето твърдо искане за въвеждане на обучението по Религия-Православие в Задължителната предучилищна и училищна подготовка.

По този повод на архиерейските наместници и на предстоятелите на храмове от Софийска епархия бяха връчени ОКРЪЖНО на Негово Светейшество Максим, Софийски митрополит и Български патриарх, заедно със специална ПОКАНА на Софийска св. митрополия, която да бъде поставена във всички храмове за уведомяване и мобилизиране на православните християни. С това се постави началото на активната подготовка за Националното литийно шествие в София и духовните й околии.

Епископ Йоан подчерта, че предстоят срещи и с представители на ръководството на РИО-София град за координиране на участието на детски градини и училища в лицето на техни директори, преподаватели и ученици във всенародната проява на 24 септември. Той съобщи също, че предстои изпращането на писма до всички районни и общински кметове, до кмета на Столична община, до областните управители на София-град и София-област и други официални лица с призив те да подкрепят настояването на Българската православна църква всички отговорни институции в България да се обединят и подготвят необходимите положителни промени в сферата на образованието, за да могат децата ни да загърбят духовната безпътица и нравствения разпад и да изберат достойния и ценностно ориентиран живот за себе си и за идващите поколения след тях.

Епископ Йоан сподели, че очаква организирането и участието на православното изпълнение от Софийска епархия да бъде успешно и пожела спорна и благословена работа на духовниците, призвани да поведат Божия народ за активното му включване в Националното литийно шествие.

-------------------------------------------------

Читателите на Официалния сайт на Българската Патриаршия могат да прочетат текстовете на Окръжното и Поканата (като прикачен файл) на Софийска св. митрополия в:

http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=28174

 

 

« предишна новинаследваща новина »