Храмов празник в с. Окорш - Доростолска епархия

08 септември 2010 17:44, Доростолска митрополия
Св. Литургия

Днес, когато светата Православна църква чества празника Рождество на Пресвета Богородица, Доростолският митрополит Амвросий посети с. Окорш.

В 9 ч. Негово Високопреосвещенство благослови протосингела на Доростолска епархия ставроф. ик. Добри Чаков да даде начало на св. Литургия, в съслужение на председателя на храма свещ. Роман Михалев. За всички бе голяма духовната радост, че архиерей ще оглави богослужението, защото за първи път Доростолски митрополит служи в това малко, но китно и духовно богато селце, граничещо с Русенска епархия.

Само една телена ограда дели църковния двор и джамията, но това не е пречка хората тук да живеят задружно и да работят на Господнята нива.

След св. Литургия бе извършен водосвет и всички бяха поръсени за здраве от митрополит Амвросий, след което бе изпято многолетствие.

Ето и кратка история на село Окорш.

Окорш носи името на прабългарския генерал Окорсис, който в началото на ІХ век защитава източната граница на България по река Днепър. Поселищният живот в района води началото си от края на ІХ век, когато тук е изградена една от най-важните и най-добре укрепени крепости на Първото българско царство, просъществувала до началото на ХІ век. Крепостните съоръжения, жилищата, керамиката, накитите, култовите предмети, оръжията и сечивата са свидетелство за една висока материална и духовна култура. В музейната експозиция е представено богатото разнообразие от костюми и накити от края на ХVІІІ и началото на ХХ век на жителите на Окорш. Специфични са облеклата на преселниците от Северна Добруджа (Башкьой и Каталой), на балканджиите, на местните турци и преселниците от Родопите, които пазят своите традиции до ден-днешен, но и които в по-ново време се съчетават и формират един общ вкус. В селото се намира Средно общообразователно училище "Йордан Йовков" с 270 ученици. В горен курс се обучават ученици в професионални паралелки по "Селски туризъм" и "Сътрудник в малък и среден бизнес. От 2001 г. по проекти на фондация "Отворено общество" в стара училищна сграда се учреди Музей на родния край, който включва сбирки от археологията, етнографията и историята на местното население. В специална работилница за производство на текстил гостите на музея могат да участват в дейностите по подготовката и тъкачеството на текстилни изделия. В най-старата училищна сграда, строена преди век, през тази година приключва изграждането на храм "Всички светии". В училищния двор е изграден своеобразен духовен център от средно училище, историко-етнографски музей и храм.

На многая и благая лета!

Текст и снимки: Йордан Петров

 

 

Снимки

Св. ЛитургияСв. ЛитургияСв. ЛитургияСв. ЛитургияСв. ЛитургияСв. ЛитургияСв. ЛитургияСв. ЛитургияСв. ЛитургияСв. ЛитургияСв. Литургия
« предишна новинаследваща новина »