Храмов празник на Роженската света обител

10 септември 2010 19:49, Неврокопска митрополия
Роженският манастир

На 8 септември, когато светата ни Православна църква чества Рождеството на Пресветата наша Владичица Богородица, Роженската света обител отбеляза своя храмов празник.

Светата божествена Литургия бе отслужена от Неврокопския митрополит Натанаил в съслужение с архимандрит Амвросий - игумен на Зографския манастир „Св. вмчк Георги”, йеромонах Гавраил - епитроп на светата обител и йеродякон Атанасий, свещеници от Солун и епархията.

Светата богослужба бе молитвено озвучена от хор за византийска музика „Йоасаф Дионисиатис” от гр. Серес и неврокопския епархийски хор „Неофит Рилски” с диригент г-н Йоанис Папахронис, което засили у вярващите усещането за вселенския характер на светото Православие.

Стотици вярващи от всички краища на страната и гости от съседна Гърция и други православни страни се включиха в литийното шествие с чудотворната икона на Божията Майка – "Портаитиса" (Вратарница) - около манастирската църква и отслужения водосвет, поклониха се на светинята и получиха благословението на Неврокопския митрополит.

Роженският манастир е един от най-обичаните български манастири. Тази света обител е отражение на живота, културата, архитектурата, творческия гений и стремежа на православния български дух към Бога.

Точни данни за основаването на манастира липсват. Според летописи, пазени в Атон, Гърция, той е създаден в далечната 890 година. По време на управлението на деспот Алекси Слав, губернатор на региона при царуването на цар Калоян (1197-1207) и негов племенник, манастирът е обогатен с няколко нови сгради. Косвени данни за онова време черпим от приписката към гръцки ръкопис от XIII в., богато украсен с миниатюри, в която се казва, че книгата е принадлежала на манастира, намиращ се над Мелник. Най-ранното сведение, в което манастирът се споменава със сегашното си име, се съдържа в ръкопис от 1551 г., днес в ръкописната сбирка на Великата лавра на Атон, написан от тогавашния игумен на манастира "Богородица Розинотиса" (т.е. Роженска) - йеромонах Козма. Първоначалният манастирски комплекс вероятно е претърпял сериозни разрушения. Смята се, че през 17 век е бил опожарен, но е възстановен в началото на 18 век с финансовата помощ на богати българи от цялата страна. Манастирът достига своя апогей през 19 век, когато служи като регионален духовен център и притежава много земи в околната местност. Още от началото на своето съществуване манастирът е бил ставропигиален - т. е. независим от местния мелнишки митрополит, а подчинен само на Вселенския патриарх - привилегия, с която се ползват само най-значителните обители в православния свят. По време на турското робство попада под гръцко влияние. Превърнат е в метох на Иверския светогорски манастир, но от 1912 г. отново става български. Спорът за собствеността над тази обител се решава едва през 1921 г. от арбитражния съд в Хага, където правата се отстъпват на България.

Днес Роженският манастир е добре поддържан и е отворен за посетители от 8,00 до 18,00 часа. Игумен на Роженския манастир е архимандрит Серафим (Динков), под чиито грижи манастирът възвръща благолепния си вид и понастоящем е една от духовните перли на Неврокопска епархия.

Видео от празника на адрес:

You need to install, upgrade or enable your Flash Player

Текст и снимки: Православен информационен център, Неврокопска св. Митрополия

 

 

Снимки

ВодосветВярващите
« предишна новинаследваща новина »