Българският патриарх Максим благослови вярващите за Кръстовден в митрополитската катедрала „Св. Неделя"

14 септември 2010 14:33, Софийска митрополия
Кръстовден в митрополитската катедрала "Св. Неделя"

На 14 септември - Кръстовден, в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя” бе отслужена архиерейска св. Литургия от Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит. В празничното богослужение взеха участие архимандрит Григорий - софийски протосингел, храмовото духовенство и др. духовници, чийто богослужебен стаж преминава в митрополитския храм.

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим взе молитвено участие в празничното богослужение, като престоя в св. олтар. Множество столичани се събраха в катедралата, за да почетат този ден, за който Църквата е отредила християните да спазват строг пост.

По време на свещеническото причащение слово за празника произнесе ставр. ик. Мина Минчев - председател на църковното настоятелство. В своето слово той припомни историята на намирането на Честния Кръст Господен и за духовна утеха на богомолците разказа за чудотворната сила на Животворящия Кръст.

В края на литургията Негово Светейшество поздрави вярващите с Въздвижение на Честния Кръст Господен и призова да изпълняваме Божията заповед за любовта към човеците. Първойерархът на Българската църква напомни, че трябва да сме милосърдни и да се отзоваваме към ония, които се нуждаят.

С многолетствие завърши тържествената богослужба и дълго след това миряните се покланяха на поставения в центъра на храма св. кръст. Свещениците при храма през целия ден четяха молитви за успех, освещаваха нагръдни кръстчета, както и дрешки за бъдещите ученици.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Кръстовден в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Кръстовден в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Четене на св. ЕвангелиеПри четенето на св. Евангелие Кръстовден в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Кръстовден в митрополитската катедрала "Св. Неделя" При изпълнението на "Херувимската песен"Великият входВеликият входВеликият входСтавр. ик. Мина Минчев проповядваБогомолният народ в храма "Со страхом Божиим..."Знеполският еп. Йоан, викарий на Софийския митрополитПротосингелът архим. ГригорийНегово Светейшество патриарх Максим Негово Светейшество патриарх Максим благославя богомолния народБългарският патриарх и Софийски митрополит Максим благославя
« предишна новинаследваща новина »