Архиерейско богослужение във Варна за Кръстовден

15 септември 2010 12:15, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Въздвижение на честния и животворящ Кръст Господен

На 14 септември - празника Въздвижение на честния и животворящ Кръст Господен (Кръстовден), Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Кирил отслужи Божествена св. Литургия в катедралния храм на гр. Варна „Св. Успение Богородично”, в съслужение с храмовото духовенство.

В края на Великото славословие от утринното богослужение, когато се пее „Светий Боже”, свещенослужителите пренесоха св. кръст от св. престол в центъра на храма, където му се поклониха и по време на цялата служба имаше хора, които изчакваха своя ред, за да отдадат почит на Кръста.

В проповедта си Негово Високопреосвещенство изтъкна, че ние невинаги си обясняваме събитията в нашия живот, но Господ ни ги изпраща когато трябва, както трябва и ако трябва. След това митрополитът разказа историята на празника и благослови присъстващите, като им пожела всеки да носи достойно своя кръст в служението си на Бога.

Да си припомним песнопенията на празника и неговата история.

Тропар, глас 1:

Спаси, Господи, Твоите люде и благослови наследството Си, дарувай победи над противниците и съхранявай с Твоя кръст Твоето наследство.

Кондак, глас 4:

Вознесыйся на крест волею, тезоименитому твоему новому жительству,

щедроты Твоя даруй, Христе Боже:

возвесели силою Твоею благоверного императора нашего,

победы дая ему на сопостаты,

пособие имущу твое оружие мира, непобедимую победу.

Величание:

Величаем Тя, Живодавче Христе,

и чтим Крест Твой Святый,

имже нас спасл еси от работы вражия.

Светата Православна църква извършва поклонение на светия Кръст Господен четири пъти през годината: на третата неделя от Великия пост, наречена Кръстопоклонна, на Велики петък, на 1 август и на 14 септември.

Според Преданието, след като бил разпнат Христос, по тогавашен обичай, оръжието за наказание от тоя вид - кръстното дърво, се заривало в земята на самото място, където е изпълнена присъдата. Поради тази причина на Голгота бил заровен кръстът на Спасителя и тези на разпнатите с Него двама разбойници. След време на Голгота по заповед на император Адриан построили езически храм и мястото на разпятието било заличено.

Празникът Въздвижение е установен във връзка със следните свещени събития в историята на Христовата църква:

Чудесното явяване на св. Кръст на император Константин Велики

През 312 г. Константин Велики потеглил с войските си към Рим, за да спаси столицата от властта на император Максентий. Силите на императора били по-малобройни и затова той поискал подкрепа от Бога. Привечер, когато слънцето залязвало, император Константин видял на небето сияен кръст с надпис под него: "С това ще победиш". Вечерта Сам Господ се явил в съня на императора и му заповядал да направи знаме, подобно на кръста, и да начертае кръстове по шлемовете и щитовете на войниците си. Със силата на кръста Константин Велики успял да победи войските на Максентий и влязъл тържествено в Рим.

Намирането на светия Кръст на Голгота

Няколко години по-късно, през 326 година царица Елена, майка на Константин Велики, посетила светите места в Палестина и пожелала да открие светия Кръст Господен. По указание на един стар евреин почнали да копаят и открили трите кръста в 326 година. На същото място наредила да се построи Божий храм "Въздвижение". Разбрали кой е Господният, когато го допрели до мъртвеца, на чиято процесия присъствали, и той оживял.

Текст и снимки: Мария Стойкова

 

 

Снимки

Въздвижение на честния и животворящ Кръст ГосподенВъздвижение на честния и животворящ Кръст ГосподенВъздвижение на честния и животворящ Кръст ГосподенВъздвижение на честния и животворящ Кръст ГосподенВъздвижение на честния и животворящ Кръст ГосподенВъздвижение на честния и животворящ Кръст ГосподенВъздвижение на честния и животворящ Кръст ГосподенВъздвижение на честния и животворящ Кръст Господен
« предишна новинаследваща новина »