Българският патриарх Максим благослови софиянци за празника на града

17 септември 2010 15:26, Софийска митрополия
Българският патриарх Максим благослови софиянци за празника на града

Стотици софиянци се събраха днес, 17 септември, в старинния столичен храм „Света София”, посветен на Премъдростта Божия, за да посрещнат празника на св. мъченици София и дъщерите й Вяра, Надежда и Любов. Духовенство и миряни се поздравиха с празника на гр. София, който в настоящата година се отбелязва за 131-ви път.

Тържествената света Литургия в старинния столичен храм бе отслужена от четирима епископи: Стобийски еп. Наум - главен секретар на Св. Синод, Знеполски еп. Йоан - викарий на Софийския митрополит, Маркианополски еп. Константин, Тивериополски еп. Тихон - председател на църковното настоятелство на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”, архимандрит Григорий - протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Теофан и голямо множество предстоятели на софийски храмове.

В богослужбата взе участие и представителят на Румънската православна църква в България ставроф. свещеноик. Нелуц Опря.

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим и високопреосвещените митрополити Сливенски Йоаникий и Русенски Неофит взеха молитвено участие в светата Литургия.

На богослужението присъстваха директорът на Дирекция "Вероизповедания" към МС г-н Емил Велинов, представители на Софийската община и общински кметове.

В празничния ден да отдадат почит на светите мъченици, бяха дошли много ученици, придружавани от своите учители. Веселите и развълнувани деца влизаха в храма чинно, с благоговение, запалваха свещички и се помазваха с осветен елей. Малки и големи не спираха да прииждат, като че ли да свидетелстват, че за молитва и изява на вярата винаги се намира време.

Преизпълнилите храма богомолци с внимание слушаха вдъхновеното слово на еп. Наум, в което той говори за християнските добродетели: мъдростта, вярата, надеждата и любовта.

В края на св. Литургия Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим поздрави вярващите, предстоятеля, свещенослужителите и всички присъстващи, като им благодари за молитвата в този ден и пожела здраве, успех и добри дела за спасение. „Изпросвам Божието благословение върху града и всички нас!” - каза Първойерархът на Българската църква.

След св. Литургия в литийно шествие духовенство и миряни се отправиха към площада пред храма, където ги очакваха официалните държавни лица, строени представителни части на различни подразделения войски на Българската армия, както и много граждани. Негово Светейшество патриарх Максим и придружаващите го духовници отслужиха празничен водосвет и измолиха Божието благословение за града и столичани. Приветствени слова към празнуващите Деня на нашата столица отправи патриарх Максим. Неговото първосветителско благословение приеха: министър-председателят Бойко Борисов, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова, народни представители, общински съветници, дипломати, други официални лица и много столичани.

Текст: Весела Игнатова
Снимки: Атанас Димитров

 

 

Снимки

Храм "Света София"Посрещане на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит МаксимПатриарх Максим благославя вярващите"Благословено царството на Отца и Сина и Светаго Духа"Началото на св. ЛитургияПоклонение на празничната иконаПреосвещените епископи в съслужениеМалкият входНегово Преосвещенство Стобийски епископ Наум благославя вярващитеЧетене на св. ЕвангелиеОзаряваща светлинаМолениеВеликият входВеликият входВеликият входВеликият вход"Символът на вярата""Символът на вярата""Твоя от Твоих"Причастяване на духовенствотоНегово Преосвещенство Стобийски епископ Наум проповядва"Со страхом Божиим, верою и любовию приступите!"Причастяване на вярващитеЗаамвонна молитваНегово Светейшество патриарх Максим благославя богомолния народБогомолният народ препълнил храмаПоздравления и цветя за първойерарха на БПЦ от о.Ангел Ангелов, предстоятел на храмаПредседателят на църковното настоятелство о.Ангел АнгеловМноголетствие за Негово СветейшествоПатриарх Максим благославя кметицата на София г-жа Йорданка ФандъковаПатриарх Максим благославя кметицата на София г-жа Йорданка ФандъковаПатриарх Максим благославя премиера Бойко БорисовВодосвет за празника на СофияВодосвет за празника на СофияСлово на Негово Светейшество патриарх МаксимСлово на Негово Светейшество патриарх Максим Официалните гостиПоръсване за здравеЗнамето на град СофияХрам "Св. София" през погледа на Анна Декова от 26 СОУ "Йордан Йовков", София
« предишна новинаследваща новина »