Честният Кръст от Йерусалим пристигна в България

20 септември 2010 20:44, Неврокопска митрополия
Иконата с Честния Кръст

Вчера, 19 септември, в 16,30 ч. на ГКПП “Илинден – Екзохи", Неврокопският митрополит Натанаил, съпровождан от Драговитийския епископ Даниил, свещеници и официални лица посрещнаха Честния Кръст от Йерусалим.

Честното Дърво на св. Кръст Господен дойде в България по молба на Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Натанаил и с разрешението и благословението на Негово Блаженство Йерусалимския патриарх Теофил III и Св. Синод на Йерусалимската патриаршия.

Светинята бе донесена в Неврокопска епархия от архимандрит Михаил от Йерусалим, съпровождан от духовници от Гърция.

Първото място, където миряните имаха възможността да се поклонят на светинята, бе Хаджидимовският манастир "Св. вмчк Георги". В краткото си слово архимандрит Михаил отбеляза, че светинята изключително рядко е напускала светия град Йерусалим и поясни причината да посети нашата страна: "Българският народ има по-голяма нужда от това Божие благословение, отколкото другите".

След краткия престой в Хаджидимовския манастир, една от най-големите останали частици на Честния и Животворящ Кръст Господен, вградена в икона на св. равноапостолни цар Константин и царица Елена, отпътува за гр. Гоце Делчев. Точно в 18,00 ч. празнично множество от духовници, официални гости и миряни посрещнаха Светия Кръст и се включиха в литията по бул. "Гоце Делчев" до катедралния храм "Св. Кирил и Методий". След словото на Неврокопския митрополит и приветствието на архимандрит Михаил бе отслужен молебен, последван от вечерната служба.

Духовната радост на народа, изпълващ катедралната църква и дворното пространство, бе подсилена от празничната украса на храма, доброто озвучаване, ангелогласното пеене на неврокопския смесен хор "Неофит Рилски" и участието в богослужението на многото свещеници, дякони и иподякони на различна възраст.

Честният Кръст остана в храма за поклонение и през цялата нощ, като потокът от хора не спираше.

Днес след отслужване на св. Литургия, в 12,00 ч. светинята отпътува от гр. Гоце Делчев, за да бъде посрещната в 13,00 ч. в гр. Банско. В следващите дни 21, 22, 23 и 24 септември Честният Кръст ще бъде изложен за поклонение в катедралните църкви на Разлог, Благоевград, Сандански и Петрич, след което ще се върне в Гоце Делчев и на 27 септември ще отпътува за Йерусалим.

Повече за първия ден от престоя на светинята в Неврокопска епархия вижте на адрес:

You need to install, upgrade or enable your Flash Player

Православен информационен център,
Неврокопска св. митрополия

 

 

Снимки

Радостно очакванеЛитията по бул. "Гоце Делчев"Литията по бул. "Гоце Делчев"Литията по бул. "Гоце Делчев"Литията по бул. "Гоце Делчев"Неврокопският митрополит Натанаил, архимандрит Михаил и архимандрит СерафимИподяконитеВ църквата "Св. Кирил и Методий", гр. Гоце ДелчевНегово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит НатанаилПоклонениетоНародът Божий
« предишна новинаследваща новина »