Слово на Пловдивския митрополит Николай в Кърджали при препогребване костите на нашите отминали във вечността предшественици

20 септември 2010 21:41, Пловдивска митрополия
С почит към починалите в Господа наши предшественици

Тази година на празника Кръстовден, когато скъп гост на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай бе високопреосвещеният митрополит на Александруполи Антим, в град Кърджали се състоя събитие, значимо по отношение на миналото, настоящето, бъдещето и вечността. В северната част на двора на храм „Св. Георги” в специално изградената мраморна костница бяха положени костите на 199 незнайни православни християни. Техните останки са събирани през годините от благочестиви люде, които с трепет са ги съхранявали, след като са ги спасили от пълно занемаряване и унищожаване в места, разровени при строителни работи, археологически разкопки или иманярски набези върху християнски гробове. Владиката Николай отслужи заупокойното чинопоследование на панихидата и положи костите в саркофаг, след което със специален кран беше поставена и мраморната плоча с изписани всички християнски селища, от които са събрани костите. Във връзка с това публикуваме произнесеното по този случай поучително слово на митр. Николай.

С л о в о на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай по повод препогребването на костите, събрани след археологически разкопки и иманярски набези, в храм „Св. Георги” - гр. Кърджали, Кръстовден, 2010 г.

„Биде върху мене ръката Господня, и Господ ме изведе чрез духа, тури ме всред полето, - а то беше пълно с кости, - и проведе ме около тях, и ето имаше доста много кости по полето, и те бяха съвсем сухи. И каза ми: сине човешки! ще оживеят ли тия кости? Аз отговорих: Господи Боже! Ти знаеш това. И каза ми: изречи пророчество за тия кости и кажи им: "сухи кости! чуйте словото Господне!" Тъй казва Господ Бог на тия кости: ето, Аз ще въведа във вас дух - и ще оживеете. Ще ви дам жили, ще направя да израсте на вас плът, ще ви покрия с кожа и ще въведа във вас дух, - и ще оживеете и ще познаете, че Аз съм Господ. Аз изрекох това пророчество, както ми бе заповядано, и когато пророчествувах, произлезе шум, и ето - движение, и почнаха да се сближават костите, кост до своя кост.. И видях: ето, жили имаше на тях, и плът израсте, кожа ги покри отгоре, но дух нямаше в тях. Тогава Той ми каза: изречи пророчество за духа, изречи пророчество, сине човешки, и кажи на духа: тъй казва Господ Бог; дойди от четирите ветрове, душе, и духни върху тия убити, и те ще оживеят. И аз изрекох това пророчество, както Той ми заповяда, и влезе в тях дух, - и те оживяха и се изправиха на нозете си - твърде, твърде голямо опълчение.”

(Из книга на пророк Иезекиил, 37:1-10)

Обични в Господа братя и сестри,

Събрани сме днес тук пред купчина сухи кости. Те са събрани от благочестивите християни от разкрити стари гробове. Гробовете, разкопани в резултат на строителни работи, археологически разкопки, иманярски набези и прочие съвременни човешки дейности. Тези кости са лежали захвърлени в полето, между бурени и трънаци, изложени на природните стихии, подхвърляни и влачени от зверове и птици. Тук, това, са били хора. Люде Божии. Които са ходили, дишали, мечтали, обичали, страдали, раждали деца и отглеждали внуци. Наши прадядовци и прабаби. Хора, изминали житейския си път и положени в пръстта, от която всички сме взети. За да дочакат в покой Съдния ден, в който ще бъдат възкресени от Сина Божий, за живот вечен. Ние не знаем кои са били те. Може между тях да има учени, може да има войни за вярата, може да са били занаятчии, земеделци и обикновени работници. Независимо какви и кои са били, те са имали и имат правото на достойна смърт и достойно погребение.

Житейските пътища човешки може да са различни, но в два момента всички сме абсолютно равни пред Бога. В момента на раждането и в момента на смъртта. Всички биват осенени от чудесен възторг пред акта на раждането и всички тръпнем в страхопочитание пред акта, когато наш близък, изпълнил земния си път, застава пред дверите на Царството Божие. Покоят на усопшите трябва да бъде респектиран. Той не бива с нищо да бъде нарушаван. Защото това не е покой смъртен, а покой в очакване. Очакване на великия акт на Възкресението.

Който не уважава смъртта, не уважава и живота. Който не почита мъртвите, не почита и живите. Затова сме се събрали днес тук, за да може, отдавайки отново почит на притеснените наши мъртъвци, да отдадем почит на живота. Живота земен и живота вечен.

Да пазим, прочее, братя и сестри, гробовете на нашите предшественици, за да пазят и нашите наследници нашите. Да зачитаме тяхната памет, за да бъде зачитана и нашата. Твърде много се копае свещената земя из нашата страна. Твърде много кости биват изваждани и захвърляни, като непотребни отпадъци. Твърде много души биват притеснявани и сега те вопият за мир и покой. С това шега не бива! Затова, нека всякога отдаваме дължимата почит на нашите мъртви и пазим свято тяхното достойнство. Защото те са това, което ние ще бъдем. Без значение на санове и титли. И защото на тези кости, и на нашите кости един ден, Бог ще вдъхне дух и те ще оживеят.

Бог да ги прости, вечна и блажена да бъде тяхната памет!

 

 

Снимки

Пристигане в КърджалиПристигане в КърджалиПосрещане на Пловдивския митрополит Николай и госта муПосрещане на Пловдивския митрополит Николай и госта муПосрещане на Пловдивския митрополит Николай и госта муПосрещане на Пловдивския митрополит Николай и госта муПосрещане на Пловдивския митрополит Николай и госта муПосрещане на Пловдивския митрополит Николай и госта муПосрещане на Пловдивския митрополит Николай и госта муПосрещане на Пловдивския митрополит Николай и госта муПосрещане на Пловдивския митрополит Николай и госта муПосрещане на Пловдивския митрополит Николай и госта муКръстно благословениеКръстно благословение Кръстно благословение Кръстно благословение ПрепогребванетоПрепогребването Препогребването Препогребването Препогребването С почит към починалитеПрепогребването С почит към починалите Благословение за живитеБлагословение за живитеБлагословение за живитеБлагословение за живите
« предишна новинаследваща новина »