Празничен концерт по повод Деня на православната християнска младеж и семейство в София

25 ноември 2019 15:04, Софийска митрополия
Празничен концерт по повод Деня на православната християнска младеж и семейство в София

На 21 ноември в столичната митрополитска катедрала "Св. Неделя" се проведе традиционна Празнична вечер по случай Въведение Богородично – Ден на православната християнска младеж и семейство. Тя се организира ежегодно от Софийската света митрополия и е прекрасен завършек на празника, в който цялото църковно изпълнение пристъпва да се приобщи със св. Христови тайни.

Негово Светейшество софийският митрополит и патриарх Български Неофит лично присъства на празничния концерт, който за втори път се организира в катедралния храм "Св. Неделя". Повод затова е, навършването на 140 години от създаването на Мъжкия катедрален хор, и в чест на годишнината изнесоха самостоятелен концерт.

Гости на празничната вечер бяха главния секретар на Св. Синод - Мелнишки еп.Герасим, Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Василий, протосингел на Софийска епархия, архимандрит Пахомий, ректор на софийската духовна семинария, деканът на БФ към СУ - доц. д-р Ивайло Найденов, свещенослужители на Софийска епархия, преподаватели и студенти на БФ, множество семейства, и миряни.

Празничната вечер започна с встъпителни думи на еп. Поликарп, с които той приветства всички с добре дошли на духовния празник, организиран от Софийската св. митрополия и поздрави всички с Деня на православното християнското семейство и младеж.

Водещ на концерта бе Негово Високоблагоговейнство иконом Кирил Попов, който за пореден път беше в основата на организирането на събитието. Духовната беседа по случай празника беше произнесена от протойерей Илиян Алексиев.

 

В празничната музикална програма Мъжкият катедрален хор, под диригенството на проф. Мирослав Попсавов изпълниха затрогващи песнопения на класици в църковната музика, както и нови авторски песнопения. Те показаха за пореден път, как може да бъде надминат професионализма на музикалното изпълнение и да се достигне до дълбочината на човешката душа, която да се преобрази и превърне цялата в молитва.

Професор Мирослав Попсавов, дългогодишен диригент на църковния хор при катедралния митрополитски храм „Св. Неделя“, който преди дни заслужено бе награден от Министерството на културата със „Златен век“ – огърлие и грамота за изключителен принос в развитието и популяризирането на българската култура и изкуство, показа отново своето изключително грамотно отношение към църковната музика, а с майсторското си дирижиране, с едва доловими движения успя да предаде на публиката онова сакрално преживяване, което трябва вярващия да усеща при най- духовните моменти в живота си.

В края на празничната вечер Негово Светейшество патриарх Неофит поздрави многолюдното събрание с празника на християнското семейство и отправи своя първосветителски благослов.

С гръмко многолетствие за всички младежи, християнски семейства и за всички, които празнуват този празник, и с изпълнението на химна на православната християнска младеж “Напред след знамето Христово” завърши духовното тържество в катедралния храм, а Негово Светейшество дълго време раздаваше благословение на множеството християни.

+++

Професор протопсалт Мирослав Попсавов е роден през 1950 г. в София. Той е известен специалист по теология и музика. През 1971 г. завършва Софийската духовна семинария „Св. Иван Рилски“. По време на това обучение развива голямото си музикално дарование като по достойнство е избран от преподавателя по музика Аврам Вачев за помощник-диригент на семинарския хор. Изпълнява църковнопевческа практика в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ и други столични храмове, както и в Рилската св. обител като диригент на сформирания към манастира квартет. От 1980 до 1985 г. е диригент на смесения хор при руския храм-подворие „Св. Николай Мирликийски“. След Духовната академия в София завършва и хорово дирижиране в Държавната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в класа на проф. Васил Арнаудов. Със свои еднородни и смесени хорови формации концертира в Австрия, Франция, Швейцария, Германия, Испания, САЩ и Канада. Носител е на награди от български и международни хорови конкурси. Утвърден специалист е в областта на църковната и оперната музика. Записал е над 10 компактдиска с български и чуждестранни звукозаписни компании, предлагани в цял свят и излъчвани по световните медии.

 

От месец юли 2000 г. е главен диригент на мъжкия хор при катедралния храм „Св. Неделя“ – София. Той е професор по хорово дирижиране в НМА и основател на дисциплината „Църковна музика“. Много от учениците му работят като утвърдени и реализирани диригенти и преподаватели в София, Пловдив, Бургас, Барселона, Виена, Чикаго, Торонто и др. През 2006 и 2007 г. е поканен за демонстрационен курс и концерт по Сакрална музика в Илинойския университет в САЩ.

 

По време на храмовия празник на катедралния храм „Св. Неделя“ – 30. 10. 2015 г., по случай 65-годишнината от рождението на проф. Мирослав Попсавов и за изключителните му заслуги на църковнопевческото поприще,по решение на Св. Синод той е удостоен от Българския патриарх Неофит със званието „протопсалт на БПЦ“.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК (1) - https://flic.kr/s/aHsmJwMUti

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК (2) - https://flic.kr/s/aHsmJw6Gms

http://youtu.be/cPAgjqCk_fY

Текст: Весела Игнатова
Снимки: Весела Игнатова (1) и Александър Ангелов (2)
Видео: Любомир Върбанов

 

 

« предишна новинаследваща новина »