Българският патриарх Неофит възглави празничното богослужение за Възкресение Христово

19 април 2020 03:24, Българска Патриаршия
Българският патриарх Неофит възглави праничното богослужение за Възкресение Христово

"Макар и днес, по Божие допущение, заедно с целия свят и ние да преминаваме през тежкото изпитание на пандемията, и да скърбим, заедно с всички, за жертвите, които човечеството дава в борбата с невидимия противник, нищо не може да помрачи нашата пасхална радост, която е плод на вярата ни и на нашето общение в Светия Дух, и която извира от дълбините на сърцата ни, защото днес смъртта е победена и животът тържествува!", каза в словото си патриарх Неофит към православните християни, събрали се в и пред Патриаршеската катедрала и към тези, които проследиха богослужението от домовете си.

В полунощ патриарх Неофит тържествено възвести Христовото Възкресение и прочете полагащото се евангелско четиво, което говори за радостта и удивлението на жените, отишли рано да помажат тялото на възкръсналия Спасител. Светейшият патриарх каза още: "Като вярващи, като чеда на обещанието, ние знаем, че в това изпитание, както и във всяко друго изпитание от нашия живот, ние не сме сами, защото и днес Бог е с нас, а това означава, че с нас е Самият непресъхващ Извор на живота. Хилядолетният опит на Църквата и днес ни учи да виждаме в изпитанието не Божие наказание, а благословение, напомняне и възможност за човеците да изправят своите пътища. Земният път на човека е винаги трънлив и осеян с опасности и препятствия, но ние знаем, че в края на този път ни чака победата над греха и смъртта, радостта на Възкресението, вечният живот".

На Пасхалната богослужба в съслужение с него бяха Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, ик. Николай Георгиев, началник отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод, ставр. ик. Костадин Гаврилов и прот. Антоний Милушев, протодяконите Иван Петков, Александър Нешев и Любомир Братоев и дякон Деян Коруноски.

Днес от 11 часа в Патриаршеската катедрала ще бъде отслужена и полагащата се вечерня, на която се прочита евангелието, разказващо за Възкресение Христово на различни езици.

Очаквайте подробен фоторепортаж.

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! ВОИСТИНУ ВОCКРЕСЕ!

Текст и снимки: Ангел Карадаков

 

 

Снимки

Българският патриарх Неофит възглави праничното богослужение за Възкресение Христово Българският патриарх Неофит възглави праничното богослужение за Възкресение Христово Българският патриарх Неофит възглави праничното богослужение за Възкресение Христово Българският патриарх Неофит възглави праничното богослужение за Възкресение Христово Българският патриарх Неофит възглави праничното богослужение за Възкресение Христово Българският патриарх Неофит възглави праничното богослужение за Възкресение Христово Българският патриарх Неофит възглави праничното богослужение за Възкресение Христово Българският патриарх Неофит възглави праничното богослужение за Възкресение Христово Българският патриарх Неофит възглави праничното богослужение за Възкресение Христово Българският патриарх Неофит възглави праничното богослужение за Възкресение Христово Българският патриарх Неофит възглави праничното богослужение за Възкресение Христово Българският патриарх Неофит възглави праничното богослужение за Възкресение Христово
« предишна новинаследваща новина »