Архиерейско богослужение в деня на свети великомъченик Георги Победоносец в Бачковската обител

06 май 2020 15:17, Бачковска света обител
Архиерейско богослужение в деня на свети великомъченик Георги Победоносец в Бачковската обител

Празнично богослужение бе отслужено в светата Бачковска обител в деня на най-предания Христов воин, родения в доброплодната нива Господня – Кападокия, великомъченик Георги. Богослужението бе водено от игумена на обителта, Велички епископ Сионий, в съслужение с архим. Григорий, ефимерий в манастира, и братята на обителта.

Бидейки воин царски, св. Георги избира да стане воин Господен и отстоява с живота си направения избор, превръщайки се в образец за всички християнски воини през вековете. Победоносецът, победил не само в битките на служението си в римската армия, но победил в най-трудната битка, тази на привързаността към земното, към плътта, към желанието на всяка цена да живеем в угода на наслажденията на преходното, забравяйки Бога и истинския живот в Него! Именно тази най-славна последна негова победа, славят православните християни днес, отдавайки своята почит и преклонение пред подвига на вяра, извършен от св. Георги.

Затова и в проповедта си в края на богослужението, епископ Сионий, поздравявайки именниците и всички православни християни, ни призова винаги да имаме пред очите си примера на светия великомъченик и макар и не способни на подобен жертвен подвиг да се уповаваме на благодатта му и светите му молитви пред престола небесен Христов!

Православният народ, дошъл молитвено да засвидетелствува почитта си към светеца, имаше възможността да се благослови пред икона на св. Георги, донесена и подарена на манастира от бившия президент на Грузия Едуард Шевърнадзе, при поклонението му в обителта. Иконата е изпълнена в традиционния за кавказката република и родина на основателите на манастира, Григорий и Абасий Бакуриани, стил на „чеканка” – релефно изображение в метал с посребряване и позлата.

Текст и снимки: С.Пепелишев

 

 

Снимки

Архиерейско богослужение в деня на свети великомъченик Георги Победоносец в Бачковската обителАрхиерейско богослужение в деня на свети великомъченик Георги Победоносец в Бачковската обителАрхиерейско богослужение в деня на свети великомъченик Георги Победоносец в Бачковската обителАрхиерейско богослужение в деня на свети великомъченик Георги Победоносец в Бачковската обителАрхиерейско богослужение в деня на свети великомъченик Георги Победоносец в Бачковската обителАрхиерейско богослужение в деня на свети великомъченик Георги Победоносец в Бачковската обителАрхиерейско богослужение в деня на свети великомъченик Георги Победоносец в Бачковската обителАрхиерейско богослужение в деня на свети великомъченик Георги Победоносец в Бачковската обителАрхиерейско богослужение в деня на свети великомъченик Георги Победоносец в Бачковската обителАрхиерейско богослужение в деня на свети великомъченик Георги Победоносец в Бачковската обителАрхиерейско богослужение в деня на свети великомъченик Георги Победоносец в Бачковската обителАрхиерейско богослужение в деня на свети великомъченик Георги Победоносец в Бачковската обителАрхиерейско богослужение в деня на свети великомъченик Георги Победоносец в Бачковската обителАрхиерейско богослужение в деня на свети великомъченик Георги Победоносец в Бачковската обителАрхиерейско богослужение в деня на свети великомъченик Георги Победоносец в Бачковската обителАрхиерейско богослужение в деня на свети великомъченик Георги Победоносец в Бачковската обителАрхиерейско богослужение в деня на свети великомъченик Георги Победоносец в Бачковската обителАрхиерейско богослужение в деня на свети великомъченик Георги Победоносец в Бачковската обителАрхиерейско богослужение в деня на свети великомъченик Георги Победоносец в Бачковската обителАрхиерейско богослужение в деня на свети великомъченик Георги Победоносец в Бачковската обителАрхиерейско богослужение в деня на свети великомъченик Георги Победоносец в Бачковската обител
« предишна новинаследваща новина »