Тържествено бе отбелязана 67-та годишнина от Възстановяването на Българската патриаршия

10 май 2020 12:54, Българска Патриаршия
Тържествено бе отбелязана 67-та годишнина от Възстановяването на Българската патриаршия

С особена тържественост бе отбелязана шейсет и седмата година от Възстановяването на Българската патриаршия, събитие възвърнало полагащото се достойнство на самостойната хилядолетна Българска църква.

Тържесвеното богослужение в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" бе възглавено от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, който бе в съслужение с Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, ставр. ик. Костадин Гаврилов, ик. Николай Георгиев, началник на отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод, прот. Антоний Милушев и протодякон Иван Петков. Песнопенията бяха изпълнени от църковнослужители под диригенството на протодякон Александър Нешев. Проповед за Неделята на разслабления каза ик. Костадин Гаврилов.

След св. Литургия бе отслужен и благодарствен молебен, като на молитвеното последование се включиха архим. Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, архим. Васиан, представител на Руския патриарх у нас, ставр. ик. Нелуц Опря, представител на Румънския патриарх у нас и столично свещенство. На богослужението молитвено присъстваха и десетки православни християни.

В края на богослужението митрополит Антоний прочете патриаршеското послание в този знаменателен ден, в което се кзва: "Богу било угодно това да стане факт при светителстването на приснопаметния наш предшественик, изтъкнат духовник и историк на Църквата, Светейшия Кирил, който за трети път в историята въздигна жезъла на древните български патриарси от Преслав и Доростол, Охрид и Търновград. Ето защо, 10 май 1953 г. ще остане завинаги в паметта на Църквата ни като една от най-светлите дати в нейната история, ден на радост, заслужена гордост и достойнство. Ден на паметта ни за едно събитие, в което като във фокус винаги ще се събират усилията на всички строители на Православната ни църква: от времето на светеца-покръстител Борис I Михаил до днес. Ден, в който всички ние – свещеноначалие, освещен клир и Божи народ на Българската патриаршия – ще отдаваме дължимото на нашите наистина велики и достойни предци".

След прочитане на словото бе изпято и многолетие за Българския патриарх, Св. Синод и целокупния български народ. Богослуженията бяха излъчени и на живо в официалната страница на Св. Синод - https://www.facebook.com/%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B0-%D1%86%D1%8A%D1%80%D0%BA%D0%B2%D0%B0-%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BF%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%B0%D1%80%D1%88%D0%B8%D1%8F-1832220050379133/?ref=bookmarks

Текст и снимки: Ангел Карадаков

 

 

Снимки

Тържествено бе отбелязана 67-та годишнина от Възстановяването на Българската патриаршияТържествено бе отбелязана 67-та годишнина от Възстановяването на Българската патриаршияТържествено бе отбелязана 67-та годишнина от Възстановяването на Българската патриаршияТържествено бе отбелязана 67-та годишнина от Възстановяването на Българската патриаршияТържествено бе отбелязана 67-та годишнина от Възстановяването на Българската патриаршияТържествено бе отбелязана 67-та годишнина от Възстановяването на Българската патриаршияТържествено бе отбелязана 67-та годишнина от Възстановяването на Българската патриаршияТържествено бе отбелязана 67-та годишнина от Възстановяването на Българската патриаршияТържествено бе отбелязана 67-та годишнина от Възстановяването на Българската патриаршияТържествено бе отбелязана 67-та годишнина от Възстановяването на Българската патриаршияТържествено бе отбелязана 67-та годишнина от Възстановяването на Българската патриаршияТържествено бе отбелязана 67-та годишнина от Възстановяването на Българската патриаршияТържествено бе отбелязана 67-та годишнина от Възстановяването на Българската патриаршияТържествено бе отбелязана 67-та годишнина от Възстановяването на Българската патриаршияТържествено бе отбелязана 67-та годишнина от Възстановяването на Българската патриаршияТържествено бе отбелязана 67-та годишнина от Възстановяването на Българската патриаршия
« предишна новинаследваща новина »