Празникът на светите братя Кирил и Методий бе тържествено отбелязан в Патриаршеската катедрала

11 май 2020 13:37, Българска Патриаршия
Празникът на светите братя Кирил и Методий бе тържествено отбелязан в Патриаршеската катедрала

На 11 май, когато Българската православна църква отбелязва паметта на светите равноапостолски просветители Кирил и Методий, северният престол на Патриаршеската катедрала отбелязва своя храмов празник.

Св. Златоустовата св. Литуртия бе възглавена от Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, който бе в съслужение с архим. Васиан, представител на Руския патриарх у нас, ставр. ик. Костадин Гаврилов и протодякон Иван Петков. Празничните песнопения бяха изпяти от църковнослужители, под диригенството на протодякон Александър Нешев.

В края на тайнството Евхаристия епископ Герасим поздрави всички празнуващи, както и изтъкна огромния подвиг на светите братя, които не само, че дадоха писменост, просвета и вяра на народа ни, но с трудовете си пребориха ереста на триезичието. В края на богослужението бе изпято и многолетствие на Българския патриарх Неофит, Св. Синод и всички празнуващи днес.

Богослужението бе излъчено на живо в официалната страница на Св. Синод във Facebook - https://bit.ly/2Lks7ba

Текст и снимки: Ангел Карадаков

 

 

Снимки

Празникът на светите братя Кирил и Методий бе тържествено отбелязан в Патриаршеската катедрала Празникът на светите братя Кирил и Методий бе тържествено отбелязан в Патриаршеската катедрала Празникът на светите братя Кирил и Методий бе тържествено отбелязан в Патриаршеската катедрала Празникът на светите братя Кирил и Методий бе тържествено отбелязан в Патриаршеската катедрала Празникът на светите братя Кирил и Методий бе тържествено отбелязан в Патриаршеската катедрала Празникът на светите братя Кирил и Методий бе тържествено отбелязан в Патриаршеската катедрала Празникът на светите братя Кирил и Методий бе тържествено отбелязан в Патриаршеската катедрала Празникът на светите братя Кирил и Методий бе тържествено отбелязан в Патриаршеската катедрала Празникът на светите братя Кирил и Методий бе тържествено отбелязан в Патриаршеската катедрала Празникът на светите братя Кирил и Методий бе тържествено отбелязан в Патриаршеската катедрала Празникът на светите братя Кирил и Методий бе тържествено отбелязан в Патриаршеската катедрала Празникът на светите братя Кирил и Методий бе тържествено отбелязан в Патриаршеската катедрала
« предишна новинаследваща новина »