Архиерейска празнична вечерня в храм "Св. Николай Мирликийски", гр. Елин Пелин

24 юни 2020 20:43, Софийска митрополия
Архиерейска празнична вечерня в храм "Св. Николай Мирликийски", гр. Елин Пелин

На 23 юни, Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп посети енорията в гр. Елин Пелин.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, той отслужи празнична вечерня с петохлебие в централния за града храм „Св. Николай Чудотворец“. Повод за архиерейско присъствие бе отбелязването на празника Рождество на св. Йоан Предтеча, на когото е посветен кръщелния параклис в храма.

С пристигането си в града, еп. Поликарп бе посрещнат с хляб и сол от две момичета, облечени в традиционни народни носии, от кмета на града и от Негово Всеблагоговейнство протойерей Иван Плещов, предстоятел на храма.

В празничното архиерейско богослужение взеха участие архимандрит Евтимий, ик. Стоян Стоянов, ик. Серафим Янев, протойерей Иван Плещов, енорийски свещеници от града и столични духовници.

Молитвените песнопения бяха изпълнени от свещеници - гости на празнуващата енория, както и от семинаристи, дошли да почетат празника.

Богослужбата бе уважена от инж. Ивайло Симеонов, кмет на Елин Пелин, Николай Плещов, председател на Общинския съвет и др. кметски служители, както и от множество миряни.

По време на вечерното последование с тържествен ход църковното изпълнение премина в параклиса „Св. Йоан Предтеча“, където бе извършен чинът на петохлебието.

В края на богослужбата Негово Преосвещенство епископ Поликарп отличи с офикия „иконом“ предстоятеля на храма отец Иван Плещов. Той го представи на църковното изпълнение като ревностен и всеотдаен пастир, който 24 години неуморно се труди за благото и развитието на енорията.

Владиката благослови вярващите и преподавайки им първосветителския благослов на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, припомни житието на св. Йоан Кръстител. Той подтикна вярващите християни да подражават на силната вяра на Христовия Кръстител и с неговото смирение да достигнат до истинско християнско православно самосъзнание, и станат пример за всички християни.

Владиката благодари на отец Иван Плещов за неговите трудове и му пожела здраве, мир и търпение и все така да води повереното му словесно стадо по пътя на вярата.

В знак на благодарност отец Иван благодари на софийския викарий за оказаната му чест и му поднесе букет с цветя, съпроводено с благи и мили слова.

След края на вечерното последование, еп. Поликарп раздаде на присъстващите християни от осветеното петохлебие, а отец Иван бе поздравен от всички присъстващи, които споделиха неговата духовна радост като получи от тях многобройни пожелания за здраве, радост и дългоденствие.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК - https://flic.kr/s/aHsmP2tqmh

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

« предишна новинаследваща новина »