Излезе от печат брой 12 на „Църковен вестник”

26 юни 2020 11:39, Българска Патриаршия
Излезе от печат брой 12 на „Църковен вестник”

Все още подмятани по вълните на поредното изпитание – коронавируса, и задаващи се въпроси, свързани с най-същностното и жизненопотребното за преминаването на един смислен Апостолски пост, новият брой предоставя на читателите си възможността да се укрепят и духовно да се поощрят в битката за своя живот чрез отправените към верните слова на духовно просветени съвременни наши отци.

„СЕГА Е СЪД НАД ТОЯ СВЯТ”, с тези Господни думи архимандрит Захариас (Захару), се обръща към всички нас в омилията си, произнесена тази година на 1 юни. Наследник по духовен род на наскоро канонизираните от Вселенската патриаршия за светци преподобни Силуан Атонски и архим. Софроний (Сахаров), духовникът от православния м-р „Св. Йоан Предтеча” в Есекс, ни припомня и анализира най-важните слова на Господа Иисус Христос, отправени към нас в последните моменти от живота Му. И подчертава, че те имат пряко отношение към днешните изпитания и духовното обновление на човека. – СТР. 1, 6.

„ЕДИН СВЕЩЕНИК В ИНТЕНЗИВНОТО” е свидетелски разказ на православен духовник в Белгия, който лично е преминал през тежката форма на новата болест covid-19. Думите му покъртват със силата на вярата и чудодейното избавление в дните на Различната Пасха. – СТР. 1, 3.

РАЗГОВОРЪТ МЕЖДУ ХРИСТОС И ПЕТЪР пред портите на Рим: „Къде отиваш, Господи? (Quo Vadis, Domine?) Отивам в Рим, за да бъда разпнат отново…” е повод на светителя Антоний (Блум), Сурожки митрополит да ни запознае с нуждата от практикуването на непрестанната молитва и въобще с ролята на подвижничеството за осъществяването на онова дълбоко лично преобразяване, което води до срещата с Бога. „МОЛИТВА И ПОДВИЖНИЧЕСТВО (ПОСТ)” – СТР. 7-8.

„ПОКРИВАЛОТО НА СМИРЕНИЕТО И ШЛЕМЪТ НА СПАСЕНИЕТО (Ефес. 6:17) в иконописното предание” е продължение от бр. 10, в което богословът Лиана Гълъбова ангажиращо и компетентно коментира съвременната иконопис на светийското облекло – СТР. 4-5.

ОБЯВИ ЗА ПРИЕМ в Богословските учебни заведения в София и Пловдив – СТР. 2.

Отговорен редактор на броя: Анула Христова

 

 

« предишна новинаследваща новина »