Днес се изпълват 60 години от кончината на Ловчанския митрополит Филарет

28 юни 2020 12:46, Българска Патриаршия
Ловчански митрополит Филарет

На 28 юни се изпълват 60 години от кончината на приснопаметния Ловчански митрополит Филарет.

Митрополит Филарет, със светско име Атанас, е роден във Варна на 26 октомври 1903 г. в будното и благочестиво семейство на Панайот и Мария Атанасови. От малък е възпитаван във възвишените християнските добродетели. Завършва богословие през 1928 г. в Софийския университет. На 30 януари 1932 г. е пострижението му за монах, като приема името Филарет. През 1935 г. духовникът е изпратен на специализация по канонично право в Страсбург, Франция.

След кончината на Ловчанския митрополит Антим на 21 май 1939 г. в Ловеч е проведен каноничен избор за нов Ловчански митрополит. Избирателите посочват името на епископ Филарет. В статия в ловешкия вестник „Стремление” от 10 юни 1939 г. наред с биографичните данни за новия Ловчански митрополит пише: „Владее няколко модерни езици - френски, немски и др., сътрудничи в църковни и обществени вестници и списания“.

Голямо внимание митрополит Филарет отделя на просветната и социалната дейност на Църквата. В няколко десетки документа във фондовете на Държавен архив – Ловеч, е проследено откриването и дейността на Детски дневен дом в Ловеч през 1941 г., неговия правилник, възпитатели, такса, храната, която е давана, сведения за изразходваните средства за отглеждане на 124 деца от 15 юли до 15 септември 1941 година.

Издейства 15 000 лв. от Св. Синод за подпомагане на пострадалите от наводненията през юли 1939 г. в Троянско. Дарява средства на женското дружество „Благодетел”, посещава най-бедните семейства в града, живеещи на ул. „Табашка”, и осигурява плат за дрехи на децата. Не са забравени и затворниците, които са посещавани на празници и са им дарявани дрехи и храна. Наред с това митрополит Филарет подарява походна църква на 34-ти Троянски пехотен полк с всички свещени предмети, необходими за извършване на света Литургия. Назначен е за временно управляващ Охридско-Битолската епархия с градовете: Битоля, Дебър, Кичево, Костур, Крушево, Лерин, Охрид, Прилеп, Ресен и Струга, след като България се включва във Втората световна война на страната на Тристранния пакт през 1941 г. На 22 май 1941 г. в Битоля му е устроено величествено посрещане от многохиляден народ начело с духовенството, войската и учащите се. В църквата „Св. Богородица” той отслужва тържествен молебен и водосвет и благославя гражданите на Битоля. На другия ден продължава към Охрид – „Българския Йерусалим”. Камбаните на църквата „Св. Климент” възвестяват пристигането на българския владика. Митрополит Филарет се покланя пред мощите на духовния учител и пръв епископ на българите св. Климент Охридски. След отслужването на вечернята архиереят изнася слово за духовната мисия на св. Климент и св. Наум като първи учители и просветители на българите. На другия ден – 24 май, в църквата на св. Климент се отслужва тържествена архиерейска служба, която завършва със слово на митрополита за апостолската дейност на светите Солунски братя Кирил и Методий. Три и половина години митрополит Филарет изпълнява отговорно и със сърце задълженията си и в Ловчанската, и в Охридско-Битолската епархия. С лични средства архиереят издържа много ловешки студенти и е обичан от епархиотите си заради своята непринуденост, ерудиция и любов. На 13 декември 1941 г. бъдещият Ловчански митрополит Максим приема в параклиса на Богословския факултет монашески постриг от Ловчанския митрополит Филарет и под духовното старчество на тогавашния игумен на Рилския манастир архимандрит Натанаил. В периода 1943-1946 митрополит Филарет е избран и за наставник на Симеон II по религиозното образование, заедно с проф. Михаил Арнаудов, който се ангажира с гражданското образование на малолетния цар.

Периода 1944-1948 г. е време, когато редом с натиск над Църквата като институция, оказван чрез законодателството, се осъществява и терор над духовенството. През 1946 г. в Ловчанската митрополия започва финансова ревизия, продължила до 1949 г. След няколко проверки митрополит Филарет е задържан под арест в началото на април 1948 г., но по-късно е пуснат.

За времето на неговото светителство в Ловчанската епархия са изградени 11 храма, три от които в най-тежкия период на налагането на комунистическата власт. В Митрополитския дом по решение на Епархийския съвет през 1960 г. е направена галерия от портретите на архиереите, заемали Ловчанската митрополитска катедра. С благословението на митрополита са открити църковни магазини в Ловеч и Ботевград, електрифициран е Етрополският манастир „Света Троица”.

На 28 юни 1960 г. в София неочаквано заболяване слага край на живота на Ловчанския митрополит Филарет. Голямата си любов към Ловеч и хората от епархията архипастирът показва за последен път с избора си на своето „вечно жилище”. Погребан е в двора на катедралната църква "Света Троица”, в близост до външната стена на олтара.

 

 

 

« предишна новинаследваща новина »