Петровден в Пловдив

30 юни 2020 08:50, Пловдивска митрополия
Петровден в Пловдив

На 28 юни, в навечерието на празника на светите апостоли Петър и Павел, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений - викарий на Пловдивския митрополит, отслужи Празнична вечерня с петохлебие в храма, посветен на светите първовърховни апостоли в град Пловдив.

На следващия ден, в едноименния пловдивски храм, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай възглави светата Божествена Литургия.

С архиерея съслужиха: Преосвещените епископи Велички Сионий и Знеполски Арсений, архимандрит Висарион - архиерейски наместник гр. Смолян, йеромонах Максим, ставр. свещеноик. Тодор Хаджиев - протосингел при Пловдивска митрополия, свещеноиконом Деян Стоенчев - духовен надзорник при Пловдивска митрополия, председателят на храма ставрофорен свещеноиконом Тодор Тодоров, свещеници от града и митрополитските протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов.

Литургичните песнопения изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” под диригентството на протопсалт Георги Радев.

Храмът беше изпълнен с множество миряни, дошли да изпросят молитвеното застъпничество на светите първовърховни апостоли Петър и Павел, някои от тях пристъпиха към Светите Тайни Христови. Сред присъстващите бяха и кметът на града Здравко Димитров, генерал-майор Явор Матеев, народният представител Павел Шопов.

В края на светата богослужба архиереят се обърна към народа със Архипастирско слово за живота и служението на честваните днес славни и всехвални апостоли Петър и Павел. Митрополит Николай пострига за иподякон Красимир Здравчев.

Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров.

Снимки: https://www.flickr.com/photos/188979811@N04/albums/72157714895372257

https://www.flickr.com/photos/188979811@N04/albums/72157714903992216

 

 

Снимки

Петровден в ПловдивПетровден в ПловдивПетровден в ПловдивПетровден в ПловдивПетровден в ПловдивПетровден в ПловдивПетровден в ПловдивПетровден в ПловдивПетровден в ПловдивПетровден в ПловдивПетровден в ПловдивПетровден в ПловдивПетровден в ПловдивПетровден в ПловдивПетровден в ПловдивПетровден в ПловдивПетровден в ПловдивПетровден в ПловдивПетровден в ПловдивПетровден в ПловдивПетровден в ПловдивПетровден в ПловдивПетровден в ПловдивПетровден в ПловдивПетровден в ПловдивПетровден в ПловдивПетровден в ПловдивПетровден в ПловдивПетровден в ПловдивПетровден в ПловдивПетровден в ПловдивПетровден в ПловдивПетровден в ПловдивПетровден в ПловдивПетровден в ПловдивПетровден в ПловдивПетровден в ПловдивПетровден в ПловдивПетровден в Пловдив
« предишна новинаследваща новина »