Отбелязваме Връщане на мощите на преп. Йоан в Рилския манастир

02 юли 2020 19:05, Рилска света обител
Празникът Връщане на мощите на преп. Йоан

На 1-ви юли тази година се изпълват 551 г. от възвръщането на мощите на преп. Йоан Рилски Чудотворец от Търновград в Рилския манастир. За населниците на обителта на Преподобния това събитие е от изключително значение и винаги се отбелязва тържествено.

По традиция, в навечерието на празника в Рилската света обител бе отслужено всенощно бдение, като на трона предстояваше Неврокопският митрополит Серафим. Въпреки неблагоприятните условия, причинени от корона вируса, молитвено участие в богослужението взеха много свещеници, монаси, монахини и миряни от различни краища на България, призовани от любовта си към преп. Йоан, чието нетленно тяло се покои в съборния храм на Рилския манастир.

На клиросите антифонно пяха хорът „Св. Наум охридски“ под ръководството на г-н Андрей Касабов и малка група от патриаршеския църковен хор „Тронос“ при Румънската Патриаршия, ръководена от свещ. Кристиян Тодиряну.

На следващия ден от 09:00 ч. сутринта Високопреосвещеният митрополит Серафим отслужи и светата Литургия, в която участие взеха игуменът на манастира Адрианополски епископ Евлогий, игуменът на Хаджидимовския манастир „Св. Георги“ архимандрит Теофил, братя на светата обител, всеблагоговейни и благоговейни отци. В края на службата патриаршески благослов от името на Негово Светейшество патриарх Неофит към всички в храма преподаде митрополит Серафим. Заедно с Преосвещения епископ Евлогий окуражиха църковното изпълнение с архипастирски слова за времето на изпитания и болест, което тегне над целия свят и сърдечно благодариха на всички, участвали в тържеството в чест на Преподобния.

 

 

 

 

 

 

 

Снимки

Празникът Връщане на мощите на преп. ЙоанПразникът Връщане на мощите на преп. ЙоанПразникът Връщане на мощите на преп. ЙоанПразникът Връщане на мощите на преп. ЙоанПразникът Връщане на мощите на преп. ЙоанПразникът Връщане на мощите на преп. ЙоанПразникът Връщане на мощите на преп. ЙоанПразникът Връщане на мощите на преп. ЙоанПразникът Връщане на мощите на преп. ЙоанПразникът Връщане на мощите на преп. ЙоанПразникът Връщане на мощите на преп. ЙоанПразникът Връщане на мощите на преп. ЙоанПразникът Връщане на мощите на преп. ЙоанПразникът Връщане на мощите на преп. ЙоанПразникът Връщане на мощите на преп. ЙоанПразникът Връщане на мощите на преп. ЙоанПразникът Връщане на мощите на преп. Йоан
« предишна новинаследваща новина »