ХІV ИЗДАНИЕ НА СЕДМИЦА НА ПРАВОСЛАВНАТА КНИГА - Ден първи

11 септември 2012 14:56, Варненска и Великопреслaвска митрополия
ХІV ИЗДАНИЕ НА СЕДМИЦА НА ПРАВОСЛАВНАТА КНИГА

Православни богослови, духовници, учители, общественици, жители и гости от страната и чужбина изпълниха в късния следобед Пленарна зала на община Варна, за да присъстват на четиринадесетото издание на Седмицата на православната книга.

Много издатели от страната и автори на православна литература, гости, които ще участват в рамките на Седмицата на православната книга в кръглата маса, която е посветена на семейството, възпитанието, образованието и закрилата на подрастващите ще излязат с определени документи към управляващите. Темата на Седмицата на православната книга е много актуална: „Кризата като възможност за духовно обновление на човека и обществото”.

Гости на тържественото откриване бяха Областният управител на Варна г-н Данчо Симеонов, г-жа Станка Димитрова - Директор на Дирекция култура и духовно развитие при община Варна, старши експерт Румяна Лазарова - РИО – Варна, много гости от страната и чужбина, жители на град Варна и областта.

Слово за „История славянобългарска” от св. Паисий Хилендарски поднесе Силвия Димчева, учител от Варненска Търговска Гимназия „Г. С. Раковски” и ръководител на клуб „Ценности”, гр. Варна.

Протойерей Василий Шаган предостави думата на Негово Високопреосвещенство митрополит д-р Кирил да открие „Седмицата на православната книга”. Той отправи приветствие и наставление към участниците в четиринадесетото издание на форума.

Областният управител на Варна г-н Данчо Симеонов се обърна към участниците и гостите с думите: „Духовното е това, което ще подпомогне на нас като индивиди и на нас като общество да излезем от тази криза".

Приветствие от името на община Варна и кмета г-н Кирил Йорданов, поднесе Директорът на дирекция Култура и духовно развитие Станка Димитрова, с пожеланието да бъде и този форум толкова успешен, колкото са бивали и досегашните.

Седмицата на православната книга се организира съвместно с община Варна, Международен фонд „Единство на православните народи”, Балкански православен младежки съюз и за първи път с помощта и заедно с Балканско Атонско Сдружение.

Поздравителен адрес от името на Балканско Атонско Сдружение прочете Александра Карамихалева: „Чрез книгата, изпълнена с писани думи за Бога и вярата, чрез слова, които са ни дар от Него-Бога Слово, читателят да бъде доведен до Христос и Неговата безкрайна любов към нас хората”. Г-жа Александра Карамихалева връчи поздравителния адрес от името на Председателя на Управителния Съвет и основател на Балканско Атонско Сдружение Андрей Кристов на Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил.

Начало на беседите постави Негово Високопреосвещенство митрополит д-р Кирил с неговата лекция: „История за мъченичеството и за свидетелстването на вярата”. Темата отдавна вълнува богословската общественост. Мъчениците от всички векове, от най-ранното присъствие на християнството до ден днешен, са истинско свидетелство за това как човек може за своето спасение да отдаде дори и живота си. Дали това е всъщност изход от кризата на човека и защо по този начин мъчениците са излизали от кризата, давайки своя живот за Христос? Изложението и авторовото изследване бе посрещнато с интерес и подбуждане към подвизи във вярата и благочестието за лично спасение и прослава на Бога.

Протойерей Василий Шаган поднесе извадка от едно изследване на Международна правозащитна организация “Open Doors”, която събира информация за преследванията поради вярата и оценява нивото на опасността за християните в различни страни от 1978 година. Те казват: „В днешно време в различни страни по света се подлагат на гонения 100 милиона християни. Не по-малко от 75% от всички преследвания по религиозен признак стават по отношение на християните. Всеки пет минути християнин умира за вярата. Всяка година 100000 християни биват убити за вярата си, в резлутат на нерелигиозни конфликти, без да се зачитат жертвите на граждански сблъсъци и войни. В една или друга степен християните се подлагат на преследване в 130 страни по света. Днес това е реалност.”

Втората беседа бе на тема „Образът Божий и личността на човека”, изнесена от ректора на Института по християнска психология (Руска православна църква), протойерей проф. Андрей Лоргус. Акцент върху основните истини: какво е човекът, какво е личността, бяха залегнати в беседата на автора. Знанието и изясняването на този основен въпрос би вдъхновило мнозина християни да започнат личностното си възраждане. Протойерей Андрей Лоргус е един от най-изявените антрополози и християнски психолози. Той е член на Съвета на европейското движение за християнска психология и антропология с много публикации и доклади. Организатор е на Първия руски институт по християнска психология и негов ректор. „Колкото и време да е изминало от учението на Светите отци, ценността на тяхното учение и днес е голямо. Аз възприемам своето призвание и смисъл на моя църковен живот, да свидетелствам за тази необикновена ценност на църковното учение. Една от тези ценности е християнското евангелско учение за човека. Нито една друга религия не учи за човека толкова, колкото евангелското благовестие”.

Предстоят още много беседи, представяне на книги, видеопрожекции, обобщаващи резултати от дискусиите и приемане на заключителни документи на Кръглата маса.

И така ХІV Седмица на православната книга е факт, който разглежда жизнените духовни и нравствени ценности на обществото и предлага да се осъществи дискусия за днешната духовна и икономическа криза.

Текст: Петко Колев
Снимки: свещ. Стойко Найденов, Петко Колев и Явор Георгиев

 

 

Снимки

ХІV ИЗДАНИЕ НА СЕДМИЦА НА ПРАВОСЛАВНАТА КНИГАНегово Високопреосвещенство митрополит д-р КирилОбластния управител на Варна, г-н Данчо Симеоновг-жа Станка Димитрова - Директор на Дирекция култура и духовно развитие при община Варнаг-жа Станка Димитрова - Директор на Дирекция култура и духовно развитие при община ВарнаПоздравителен адрес от името на Балканско Атонско Сдружение прочете Александра КарамихалеваСлово за „История славянобългарская” от св. Паисий Хилендарски поднесе Силвия Димчева, учител от Варненска Търговска Гимназия „Г. С. Раковски”, и ръководител на клуб „Ценности”, гр. Варна.Силвия Димчева, учител от Варненска Търговска Гимназия „Г. С. Раковски”Откриване на форума с молитва.Протоиерей  Андрей Лоргус ректор на Института по християнска психология, (Руска православна църква),Протоиерей Андрей Лоргус Протоиерей Андрей ЛоргусОбластния управител на Варна, г-н Данчо СимеоновНегово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит д-р КирилПротоиереи Василий ШаганХІV ИЗДАНИЕ НА СЕДМИЦА НА ПРАВОСЛАВНАТА КНИГАХІV ИЗДАНИЕ НА СЕДМИЦА НА ПРАВОСЛАВНАТА КНИГАХІV ИЗДАНИЕ НА СЕДМИЦА НА ПРАВОСЛАВНАТА КНИГАНепринудени срещи след лекциитеНепринудени срещи след лекциитеНепринудени срещи след лекциитеЗаповядайте и утре!
« предишна новинаследваща новина »