СЕДМИЦА НА ПРАВОСЛАВНАТА КНИГА - Ден шести

17 септември 2012 15:51, Варненска и Великопреслaвска митрополия
СЕДМИЦА НА ПРАВОСЛАВНАТА КНИГА - Ден шести

Последният – шести ден на международния форум Седмица на православната книга протече особено интересно и ползотворно.

Той започна още сутринта с видеопрожекция на руския документален филм „Поясът на св. Богородица“, който предизвика голям интерес.

След него имаше представяния на две важни за нашата история книги.

„Сага за Балканската война. Дневник на свещеник Иван Дочев” със съставител и редактор доц. д-р Лизбет Любенова, от Института по история на БАН. Поради голямата си заетост доц. Любенова не можа да представи лично книгата. Спомени за дядо си, свещеник Иван Дочев, разказаха внучките му Мария Хитрова и Жулиета Пенчева. Те са запазили особена топлота и уважение за дядо си – духовник, пчелар (основател на първото пчеларско дружество в България), свещеник-фронтовак и не на последно място обичащ и обичан дядо.

Втората книга - „Изповедникът на Левски” - беше представена от ст. н. с. д-р Христо Темелски, директор на Църковно-историческия и архивен институт, заедно с автора д-р Иван Иванов, уредник на музея „Луканова къща” в гр. Пирдоп. Господин Темелски подчерта усърдието и задълбочената работа на д-р Иван Иванов, неговия подход към разкриването на пълния и точен образ на един човек – духовник, възрожденец, книжовник.

Малко по-късно в Градската художествена галерия на Варна бе открита изложба – живопис на тема „Дух и образ”. Протойерей Василий Шаган сподели радостта си от това събитие, като изтъкна, че хората на изкуството, в случая художниците, предават по различен начин Истината, Която е една. И тази Истина е нашият Бог.

Той благодари за прекрасната организация, която се случи в много кратки срокове, на Диян Димитров – художник и куратор.

Следобед бяха представени и книги на издателство „Омофор”: „Разговори с децата - споделянето на вярата” с автор монахиня Магдалена от манастира „Св. Йоан Предтеча”, Есекс, Великобритания, и „Детски цветослов – българска християнска проза за деца и юноши 1900 – 1944 г.” със съставител Венета Дякова.

Вечерта представител на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил беше неговият викарен епископ Йоан, който на следващия ден оглави Божествената света литургия в катедралния храм „Св. Успение Богородично”, с която и беше закрит форумът.

Професор Пламен Павлов започна своята тема, като сподели, че това е една от първите му професорски лекции – защото предния ден, в петък, Кръстовден, е защитил професорската си титла. Той представи новия роман на Мартин Ралчевски „30 паунда” и новата книга „Византия и византийският свят” от проф. Василка Тъпкова-Заимова, доц. д-р Димитър Димитров и проф. д-р Пламен Павлов.

Още за книгата на Мартин Ралчевски „30 паунда” можете да видите тук: http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=81633

Лекцията „Българи – духовни водачи на други православни народи” предизвика голям интерес и множество въпроси. Беше отбелязано, че основно това са били хора през Второто българско царство, като св. Ефрем Печки, който двукратно е духовен глава на Сръбската православна църква, св. Киприан Цамблак, митрополит Московски, който е бил пръв митрополит на цяла Русия, и др. Важно е също, че свързващото звено между тях е това, че всички те са били носители на исихастката традиция.

След това поради интерес от аудиторията и поради важната тематика и отсъствието на ценностни съвременни християнски издания за деца отново бяха представени книгите на издателство "Омофор".

Последната изява в рамките на Седмицата на православната книга беше биографичният филм за Свобода Бъчварова „По особено жесток начин” – сценарист Владимир Ганев, режисьор Росен Елезов и оператор Пламен Герасимов. Филмът разтърси публиката с искрената изповед на нашата голямата българска писателка и киносценаристка, която почина на 27 юни тази година. Във филма тя разкрива изключително трудния си живот и компромисите, с които е трябвало да живее, след като от убедена ремсистка минава през тоталното отричане от идеите на комунизма, а в по-късния период от живота си се обръща към вярата.

Протойерей Василий Шаган закри Седмицата на православната книга, като изтъкна, че е протекла много плодотворно, с много интересни лекции и с много важни решения и на Кръглата маса.

 

Текст и снимки: Явор Георгиев и Мария Стойкова

 

 

Снимки

Мария Хитрова и Жулиета Пенчева Мария Хитрова и Жулиета ПенчеваСт. н. с. д-р Христо Темелски и д-р Иван Иванов, уредник на музея „Луканова къща” гр. ПирдопСт. н. с. д-р Христо Темелски, директор на Църковно-историческия и архивен институт, и д-р Иван ИвановОткриване на изложбата – живопис „Дух и образ” от протойерей Василий ШаганПротойерей Василий Шаган и Диян Димитров Откриване на изложбатаОткриване на изложбата"Св. Богородица" - художник Ив. Димитров, сътрудник на ДПЦ към храм "Св. архангел Михаил"Някои от картинитеНякои от картините Някои от картините Проф. Пламен Павлов от Историческия факултет на ВТУ „Св. Кирил и Методий”Книгите на ИК "Омофор"Поради големия интерес - повторно представянеПроф. Пламен Павлов от Историческия факултет на ВТУ „Св. Кирил и Методий”Протойерей Василий Шаган закрива Седмицата на православната книга
« предишна новинаследваща новина »