Инициирана от кмета Пламен Стоилов среща събра лидерите на християнските деноминации в Русе

02 октомври 2012 10:53, Русенска митрополия
Инициирана от кмета Пламен Стоилов среща събра лидерите на християнските деноминации в Русе

Водачите на всички християнски деноминации в Русе се събраха на среща днес по покана на кмета Пламен Стоилов. На нея присъстваха и неговите заместници Даниела Шилкова и Страхил Карапчански. Повод за инициативата беше гостуването в Русе на монсеньор Джузепе Камилото – викарий на базиликата „Сан Марко“ във Венеция и помощник на патриарха на Венеция - Франческо Моралия. Италианският духовник пристигна в града ни по покана на кмета Пламен Стоилов.

В срещата участваха Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Неофит, Негово Преосвещенство монс. Петко Христов (Католическа Никополска епархия), пастор Даниел Топалски (Евангелска методистка епископална църква) и пастор Ивайло Сяров (Евангелска баптистка църква).

Г-н Стоилов благодари на духовниците за оказаната подкрепа и подчерта, че срещата е знакова от гледна точка на необходимостта от съхраняване на духовните ценности в съвременното общество. Той припомни, че с монсеньор Джузепе Камилото са се запознали във Венеция. Там г-н Стоилов участва заедно със заместниците си Даниела Шилкова и Страхил Карапчански в дискусия на тема „Венеция и Северозападът се срещат с България”. Тогава г-н Карапчански презентира концепцията за кандидатурата на Русе за Европейска столица на културата 2019 г.

Г-н Стоилов подчерта, че именно етническото и религиозното многообразие и толерантност са един от акцентите в кандидатурата на града ни. Той допълни, че именно това е причината да търси активно подкрепата на християнските деноминации за успешния финал на този важен за града ни проект. С монсеньор Камилото е била обсъдена възможността за обмен на талантливи деца между Русе и Венеция, както и организирането и провеждането на подобен на традиционния ежегоден детски фестивал в италианския град и в дунавската столица на България.

По време на срещата кметът Пламен Стоилов изказа специална благодарност към монс. Петко Христов (Католическа Никополска епархия) за оказаното съдействие на Община Русе чрез сдружение Каритас Русе, за превръщането на бившето ОУ „Стефан Караджа“ в приют за бездомни. Г-н Стоилов заяви желанието си срещите в този формат да станат традиционни.

Монсеньор Камилото също подчерта голямото значение на обединението на християнските деноминации. Той допълни, че трябва да бъдат преодолени всички предразсъдъци, в името на вярата.

Високопреосвещеният Русенския митрополит Неофит изрази радостта си от възможностите и перспективите, които дава инициативата на кмета Пламен Стоилов. Той допълни, че от години Русенската света митрополия поддържа отлични отношения с Епископската конференция в София и благодари за съдействието в Русе да бъде донесена частица от мощите на закрилника на града – свети Георги.

Монс. Петко Христов също сподели задоволството си от срещата. Висока оценка на инициативата на кмета Пламен Стоилов дадоха и пастор Даниел Топалски (Евангелска методистка епископална църква) и пастор Ивайло Сяров (Евангелска баптистка църква). Пастор Сяров заяви, че ще изпрати писмо до Европейската баптистка организация с искане да подкрепи кандидатурата на Русе за Европейска столица на културата 2019. По думите на пастор Топалски, от християнска гледна точка Русе заслужава да спечели тази титла.

В заключение г-н Стоилов благодари на представителите на духовенството за подкрепата, като я определи като безценна. Той изрази готовност общината да работи по съвместни проекти с християнските деноминации и беше категоричен, че в качеството си на кмет ще направи необходимото молитвените храмове в Русе и пространствата край тях да са в добро състояние.

В края на срещата г-н Стоилов поднесе на монсеньор Джузепе Камилото картина с изглед от Русе и бутилка русенско червено вино. Италианският духовник върна жеста също с картина на венецианския художник Урбани де Гелтов.

В рамките на визитата беше предвидено и посещение на Басарбовския манастир, където монсеньор Камилото беше посрещнат от игумена на светата обител архимандрит Емилиан, който разказа за историята на манастира, житието на св. Димитрий Басарбовски, както и за съвременното състояние на обителта.

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ от 30 септември 2012 г.
Източник: Официален сайт на Община Русе - http://www.ruse-bg.eu/

 

 

Снимки

Инициирана от кмета Пламен Стоилов среща събра лидерите на християнските деноминации в РусеИнициирана от кмета Пламен Стоилов среща събра лидерите на християнските деноминации в РусеИнициирана от кмета Пламен Стоилов среща събра лидерите на християнските деноминации в РусеИнициирана от кмета Пламен Стоилов среща събра лидерите на християнските деноминации в РусеИнициирана от кмета Пламен Стоилов среща събра лидерите на християнските деноминации в РусеИнициирана от кмета Пламен Стоилов среща събра лидерите на християнските деноминации в РусеИнициирана от кмета Пламен Стоилов среща събра лидерите на християнските деноминации в РусеИнициирана от кмета Пламен Стоилов среща събра лидерите на християнските деноминации в РусеИнициирана от кмета Пламен Стоилов среща събра лидерите на християнските деноминации в РусеИнициирана от кмета Пламен Стоилов среща събра лидерите на християнските деноминации в РусеИнициирана от кмета Пламен Стоилов среща събра лидерите на християнските деноминации в РусеИнициирана от кмета Пламен Стоилов среща събра лидерите на християнските деноминации в РусеИнициирана от кмета Пламен Стоилов среща събра лидерите на християнските деноминации в РусеИнициирана от кмета Пламен Стоилов среща събра лидерите на християнските деноминации в РусеИнициирана от кмета Пламен Стоилов среща събра лидерите на християнските деноминации в Русе
« предишна новинаследваща новина »