ПОЗДРАВИТЕЛНО СЛОВО към І НУК на учителите по Религия-Православие от кмета на Пловдив г-н Иван Тотев

05 октомври 2012 13:51, Българска Патриаршия
Иван Тотев, кмет на Община Пловдив - 28.09.2012 г.

Първа Национална конференция на учителите по „Православно вероучение”

Ваши Високопреосвещенства,

Уважаема госпожо Вицепрезидент,

Скъпи гости,

За мен като кмет на град Пловдив е чест да поздравя с добре дошли участниците в Първата национална конференция на учителите по „Вероучение”. Радвам се, че изборът за това, къде да се проведе този форум, е паднал именно върху град Пловдив. Известно е, че именно Пловдив е един от главните центрове на българската просвета през епохата на Възраждането. Неслучайно в Пловдив започва и църковно-освободителната борба, борбата за духовно освобождение на нашия народ, която е била първата стъпка към политическото Освобождение на България.

В нашия град съществуват много видими доказателства за това, че през Възраждането именно Църквата е създала учебното дело, че първите училища са били енорийските училища, а първите училищни настоятелства са били именно църковните настоятелства. Това, че Църквата има отношение към образованието, а образованието винаги има един духовен и ценностен компонент, е факт, който поне в Пловдив никога не е подлаган на съмнение.

За Пловдив и пловдивчани духовните стремежи и материалните постижения винаги са вървели ръка за ръка. Ние винаги сме разбирали, че не може да има развита икономика без образовани и на първо място морални хора. Това е така и днес, когато Пловдив отново заема уверено мястото си на духовно средище на България. Град, от който все по-често излизат интелектуални импулси. От средите на нашата общественост, на нашите културни дейци, включително и от Пловдивската епархийска църква.

Тези културни и духовни импулси позволяват на обществото ни като цяло да израства и да се развива в морално и нравствено отношение. Ние като общинско ръководство се радваме на тези процеси и ще ги насърчаваме.

Искам да уверя присъстващите, че доколкото е по силите и възможностите на Община Пловдив, ние винаги ще подкрепяме изучаването на „Вероучение” като предмет в нашите училища. На едно общинско ръководство не може да му е безразлично какво е нравственото състояние на младежта и децата. Това, децата да стават добри граждани, е обща наша цел. Всеки, който може да допринесе за постигането на тази цел може да разчита на нашата подкрепа. От своя страна ние сме уверени, че възпитанието, което получават вашите питомци е такова, че те ще израснат като добри наши съграждани, с които в бъдеще ще можем да се гордеем.

Искам да ви уверя, че знаем колко благороден и важен е вашият учителски труд.

Предметът, който преподавате, е от голямо значение за цялото ни общество и за нравственото израстване на бъдещите поколения. Ние оценяваме старанието и усилията, които полагате и съм сигурен, че те ще бъдат възнаградени. С благодарността на децата, с благодарността на техните родители и с нашата и на общинското ни ръководство благодарност и бъдеща подкрепа на това добро, полезно и благородно дело.

Пожелавам успех на Първата национална конференция на учителите по „Вероучение”.

Иван Тотев,

Кмет на Община Пловдив

Снимка: Весела Игнатова

 

 

« предишна новинаследваща новина »