ПОЗДРАВИТЕЛНО СЛОВО към І НУК на учителите по Религия-Православие от г-н Здравко Димитров, областен управител на Област Пловдив

05 октомври 2012 13:57, Българска Патриаршия
Здравко Димитров, областен управител на Област Пловдив

Ваши Високопреосвещенства,

Уважаема госпожо Вицепрезидент,

Уважаеми господин Кмете,

Скъпи гости,

Позволете ми да поднеса приветствията на Областната управа на Област Пловдив към този голям и отговорен учителски форум.

Аз лично мога да свидетелствам колко голяма, разнообразна и плодотворна е дейността на Пловдивската митрополия и на Негово Високопреосвещенство митрополит Николай на територията не само на града, но и на цялата ни област, а доколкото знам и на всички останали области, които обхваща Пловдивска епархия. Често имам възможност да бъда заедно с Негово Високопреосвещенство на различни мероприятия в областта и знам с каква любов и симпатия се отнасят православните християни – наши гражданки и граждани – към него. Знам и, че той влага душа и сърце в своята дейност, която е на първо място просветителска. Това, че той понякога ни смъмря, е правилно и ние не му се сърдим. Защото съм се убедил, че неговите нравствени принципи, които са принципи на Църквата, са правилни, а неговите критики са добронамерени и имат за цел да помогнат на нас – както той ни нарича – светоуправниците – да изпълняваме по-добре нашите задължения. За себе си мога да кажа, че уроците по вероучение, които съм получил от него, са ми били само от полза и са за добро.

В този смисъл искам да кажа и, че уроците по вероучение, които вашите ученици получават от вас, са им от полза и са за добро. Искам да ви пожелая да дерзаете и да привличате все повече и повече ученици, които да изучават „вероучение”. Предмет, който придобива особена важност в нашата съвременност, когато децата са атакувани от всевъзможни източници на информация. С ръка на сърцето трябва да признаем, че голяма част от тази информация едва ли е много полезна. За хора без изградена ценностна система тя може да бъде дори вредна. Предметът, който вие преподавате им дава ценностната система, която е особено важна в епохата на Интернет и модерните технологии. Защото и в интернета, ако ми позволите този пример, трябва да има морал, а моралът се налага от морални хора. От вашата учителска и просветна работа зависи те да стават повече.

Желая ви успешна работа и искам да уверя Негово Високопреосвещенство, че винаги може да разчита на нашето приятелство и подкрепа за добрите дела, които той непрестанно извършва в нашата област.

Благодаря ви.

Здравко Димитров,

Областен управител на Област Пловдив

Снимка: Весела Игнатова

 

 

« предишна новинаследваща новина »