СТРАТЕГИЯ НА БПЦ-БП ЗА ДУХОВНА ПРОСВЕТА, КАТЕХИЗАЦИЯ И КУЛТУРА

06 октомври 2012 00:01, Българска Патриаршия

На Първата работна среща в Рилския манастир (18 - 20 май 2012 г.) с благословението на Св. Синод на БПЦ-БП в концентриран и разширен вариант бе изработена Стратегия на Българската православна църква-Българска патриаршия за духовна просвета, катехизация и култура. В изготвянето на текстовете участваха духовници, доброволни сътрудници-специалисти и епархийски делегати от Софийска, Сливенска, Видинска, Варненска и Великопреславска, Великотърновска, Русенска, Неврокопска, Плевенска, Старозагорска, Ловчанска, Пловдивска и Доростолска епархии на БПЦ-БП (вж. http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=76223 ).

По време на своята лятна сесия т.г. Св. Синод прие Стратегията, с което светата ни Църква се сдоби със съвременна „конституция за духовната просвета, катехизация и култура”, според оценката на Ловчанския митрополит Гавриил. Нейното приложение ще доведе до тъй необходимото възраждане и развитие на духовно-просветното дело на БПЦ в България през 21 век.

През летните месеци на настоящата година Културно-просветният отдел при Св. Синод извърши мащабно издирване на православните духовници и миряни у нас, които целенасочено са се посветили на културно и духовно-просветно служение. Събирането на базата данни продължава, а през м. септември тя се обогати още повече с данните за контакт на учителите по Религия (Православно християнство) в детските градини и училищата от цяла България. Всички духовници, деятели на православните изкуства и просветители на БПЦ-БП, които се занимават с православна култура и духовна просвета могат да изпращат свои данни и материали на адресите, публикувани по-долу.

Предстои Културно-просветният отдел при Св. Синод да разпрати до всички Стратегията на БПЦ-БП за духовна просвета, катехизация и култура ведно с Основните насоки за нейното прилагане.

Тези изключително важни за Църквата и обществото ни документи бележат нов етап в съвременното просветно дело на БПЦ, целят то да стъпи върху системно изготвени високи и общовалидни критерии и да се приложи на практика. Двата документа вече са достъпни на страниците на Официалния сайт на БПЦ-БП:

Стратегия -

http://www.bg-patriarshia.bg/index.php?file=strategies_1.xml

Основни насоки за прилагане на Стратегията -

http://www.bg-patriarshia.bg/index.php?file=strategies_2.xml

Без съмнение току-що завършилата в Пловдив и Хисар Първа Национална конференция на учителите по Религия-Православие (http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=87341) ще даде допълнителен тласък в прилагането на Стратегията за благото на нашия народ и за слава на Светотроичния Бог, Комуто св. патриарх Евтимий Търновски преди 6 века ни повери с вяра, надежда и любов вовеки.

--------------------

За контакти:

Синодален Културно-просветен отдел с ръководител Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит ГАВРИИЛ

Синодна палата

ул. "Оборище" № 4

София - 1000

Тел. 02 / 987 56 11, в. 217 или 185; Е-мейл: skpotdel@bg-patriarshia.bg

> Ставр. ик. д-р Захарий Дечев - Експерт „Програми и проекти” в КПО и член на Работната група по религиозно образование към Св. Синод; моб. 0889 99 18 78; е-мейл: prkrai_bs@abv.bg

> Ик. Василий Сарян – Eксперт „Обучение и квалификация” в КПО - тел. 02 / 987 56 11, в. 185; моб. 0882 805 959; е-мейл: frvassiliy@gmail.com

> Д-р Десислава Панайотова - Експерт „Програми и проекти” в КПО и член на Работната група по религиозно образование към Св. Синод тел. 02/987 56 11, в. 217; моб. тел. 0889 99 39 80 и 0878 44 54 57; е-мейл: desislava.panayotova@bg-patriarshia.bg или desidp@gmail.com; skype: desi_1971

> Г-жа Пенка Христова – секретар на КПО

тел. 02 / 987 56 11, в. 185; моб. тел. 0885 898 086;

е-мейл: skpotdel@bg-patriarshia.bg

 

 

Текст: Десислава Панайотова

 

 

« предишна новинаследваща новина »