Велопоход „До Велики Преслав и назад”

09 октомври 2012 16:56, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Велопоход „До Велики Преслав и назад”

На 6 октомври от гр. Варна стартира велопоходът „По стъпките на историята”. Той започна от двора на Първото българско училище и първата българска църква „Св. архангел Михаил” в града, защото е посветен на 150 години от освещаването на това първо българско училище във Варна.

Целта на велопохода беще посещението на втората столица на България - Велики Преслав, и запознаване с археологическите останки от нея, както и опознаване на природата в Шуменския и Преславския край.

Във велопохода се включиха 24-ма младежи и четири деца. Прот. Василий Шаган благослови участниците и им повери за благословение иконата на свети Седмочисленици, нарисувана през 1864 година. После всички пътуваха с влак до град Шумен. Там посетиха храм „Св. пророк Илия” в квартал "Дивдядово", където свещеник Николай Петков разказа историята на храма и на Шуменския край от античността до днес. От там започна и същинският велопоход. Ръководителят на велоклуб „Устрем” проведе инструктаж за безопасност на участниците и вечерта в 18 ч. групата велосипедисти пристигна във Велики Преслав и влезе в крепостта на стария град.

На 7 октомври - неделя - участниците във велопохода присъстваха на Божествената света Литургия в храм-паметника „Св. Кирил и Методий”. Този храм е част от манастира "Св. Кирил и Методий" във Велики Преслав, който е изграден във връзка с 1000-годишния юбилей от успението на св. Методий през 885 година, покръстването на българите през 864 г., но впоследствие посветен и на 1000 години от царуването на цар Симеон Велики.

Пътуването достигна апогея си с посещението на "Златната църква" във Велики Преслав. Иконата на светите Седмочисленици беше поставена в олтара на "Златната църква" - този най-забележителен паметник на българската архитектура през Златния век. След това участниците посетиха музея във Велики Преслав и разгледаха макета на "Златната църква" и изложбата със съкровищата, открити във Втората българска столица.

Велопоходът до Велики Преслав е част от проекта на фондация „Човек на фокус” – „150 години първо българско училище във Варна - Откриване на смисъла”.

Проектът включва и велопоход до първата българска столица - Плиска, който ще се проведе на 27 октомври.

Текст: Георги Манолов

 

 

Снимки

Велопоход „До Велики Преслав и назад”Велопоход „До Велики Преслав и назад”Велопоход „До Велики Преслав и назад”Велопоход „До Велики Преслав и назад”Велопоход „До Велики Преслав и назад”
« предишна новинаследваща новина »