На Петковден - храмов празник в с. Аврен

16 октомври 2012 12:10, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Храмов празник в с. Аврен

Жителите на село Аврен, община Аврен, област Варна, отдадоха почит към паметта на св. преподобна Параскева-Петка Епиватска, Търновска, живяла през Х-ХІ век. Повече от три столетия в селищата по Авренското плато жителите съхраняват християнските традиции и предават на идните поколения почитта към св. Петка. Храмът в село Аврен е построен през 1868 г., по време на свещеника Захари Христов. Историческите сведения за него черпим от летописната книга, в която свещеници са записвали спомените на по-възрастните християни. Автентичният им разказ е оскъден, но жив.

Изграждането на храма е станало след разтурянето на еничарския корпус по време на Османската империя. По това време тук, в Провадийската кааза, върлува разбойническата чета на еничарина Солак Мустафа. По предания на стари жители на село Аврен и достигнали до нас устни разкази първият храм в селото е построен именно след разразилата се под негово влияние размирица сред населението в селото. Храмът е изграден изцяло от дърво и е със сламен покрив.

Изборът на наименованието на храма се свързва с голямата любов на нашия народ към света великомъченица Параскева – Петка. След смъртта й нейните мощи вършели чудеса: който се докоснел до тях, ако е болен - оздравявал, ако е сляп – проглеждал, ако е хром – се изцелявал. Цар Иван Асен ІІ чул за тези чудеса и изпратил специална делегация, начело с Преславския митрополит Марко да пренесе мощите й в Търново. Там била построена църква, която кръстили на нейно име. Светицата се считала за покровителка на царското семейство. След падането на Търново под турско робство мощите на св. Петка били пренесени във Видин, а след падането и на Видинското царство - в Сърбия. Впоследствие Сюлейман Великолепни ги върнал в Цариград, а Патриаршията ги продала на влашки войвода, който изплатил задълженията й към Високата порта. Днес мощите на света Петка се намират в една от църквите на град Яш, Румъния.

Храмът в село Аврен е изписан по модела на зографите от Тревненската школа, дърворезбеният иконостас и владишкият трон вероятно са дело на същата школа.

На храмовия празник тази година, 14 октомври 2012 г., се стекоха стотици жители и гости на община Аврен. Светата Литургия отслужи свещеноиконом Стефан Хаджийски, епархийски надзорник на Варненска и Великопреславска света митрополия. Сред гостите на храмовия празник бяха кметът на община Аврен Емануил Манолов, зам.-кметът на общината Боян Георгиев, ветерани учители, много бивши и настоящи служители на общинската администрация в Аврен.

Господин Емануил Манолов дари на храма в лицето на председателя на настоятелството свещеноиконом Стефан Хаджийски икона на Христос с пожелание да се укрепва вярата и да се отстояват християнските традиции по тези населени места. Църковното настоятелство изразява благодарност на всички дарили средства и труд за провеждането и осъществяването на храмовия празник.

В чест на празника храмовият иконостас бе реставриран, бяха свалени главните икони и обработени срещу дървояди и вредители. Главна заслуга за това има свещеник Владимир Велков, който положи усилия да съхрани и възстанови всички увредени икони. Още на входа на храма ще сте впечатлени от новоизградената от Недю Стоянов, родом от Аврен, входна врата.

Текст и снимки: Петко Колев

 

 

Снимки

Храмов празник в с. АвренХрамов празник в с. АвренХрамов празник в с. АвренХрамов празник в с. АвренХрамов празник в с. Аврен
« предишна новинаследваща новина »