Симитлийското село Полена отбеляза тържествено Петковден

16 октомври 2012 20:54, Весела Игнатова
Храм "Св. Петка", с. Полена

В планински район, край Сушишката река, в съседство със с. Крупник се намира село Полена, община Симитли. Красиво и китно, стопански добре уредено, селището е едно от дузината подобни в района, които в трудните икономически за страната ни времена е успяло да запази своята автентичност и жива вяра, изразена в грижата за поддържане на православната вяра и устройване благолепието на църковния си храм.

Жителите на село Полена - едва седемстотин на брой, търсещи в трудните времена препитание извън селото, не забравят и своите християнски задължения. За това говори и резултатът от общите им усилия - прекрасен храм в центъра на селото, добре уреден и украсен отвън с живи цветя. Наред с грижата за храма местните християни не пренебрегват и грижата за духовното израстване и възпитание на децата си. Вече пета година в близост до храма е изградено неделно училище от енорийския свещеник Бисер Василев, което с радост посещават децата от енорията.

Празникът, посветен на св. Петка, е очакван от всички, тъй като той се е превърнал в най-големия събор на селото - това е денят, в който църковната и светската власт се обединяват и заедно в обща молитва се обръщат към преподобната наша светица Петка-Параскева.

От рано сутринта възрастните жени, опекли вече големите си погачи, бяха в храма, за да поставят своите приношения, да запалят свещичка, да се поклонят на светата икона и да се помолят по време на празничното богослужение. По-младите, водейки своите невръстни деца, ги учеха за пореден път как трябва да съберат своите три пръстчета в чест на Света Троица и как да поставят правилно кръстния знак на челата и гърдите си.

Млади и стари, малки и големи, домакини и гости - всички знаеха, че празникът в този ден започва от храма, затова и потокът от християни не секна през целия ден.

Празничната св. Литургия бе оглавена от енорийския свещеник Бисер Василев, който вече тринадесет години духовно обгрижва селището.

За молитвеното настроение на присъстващите допринесоха песнопенията, изпълнени от софийски семинаристи, ръководени от г-н Любомир Игнатов, преподавател по Източноцърковно пение и Типик в Софийската духовна семинария.

Сред богомолците в храма бяха кметовете на община Симитли и село Полена.

След светата Литургия учениците от църковното училище изнесоха празнична програма за св. Петка, подготвена от настоящата им учителка г-жа Костуркова. Тропари, молитви, стихчета, разкази за живота на св. Петка се редяха едни след други за духовна радост и удовлетворение на присъстващите.

След умилителната детската програма празникът продължи с тържествен водосвет на селския площад, непосредствено пред храма. Той бе отслужен от всички свещеници от околните села и градове. След като всички бяха поръсени със светената вода, празникът на село Полена продължи с изпълнения на открита сцена, в която взеха участие местни ученици и фолклорни състави.

Заедно с духовната храна на празнуващите бе предоставено и благословено ястие, което бе старателнo сготвено в двадесет казана.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Храм "Св. Петка", с. ПоленаХрам "Св. Петка", с. ПоленаПетохлебиеХрамовата иконаМногобройните погачиИ младите жени също месят погачи за празникаХрам "Св. Петка", с. ПоленаВсички със свещички в храмаПразничният Велик входНа певницитеХрам "Св. Петка", с. ПоленаДецата поставиха венец преди началото на програматаДецата с програма за празника на св. ПеткаДецата с програма за празника на св. ПеткаДецата с програма за празника на св. ПеткаДецата с програма за празника на св. ПеткаДецата с програма за празника на св. ПеткаПразник в храм "Св. Петка", с. ПоленаПразник в храм "Св. Петка", с. ПоленаПразник в храм "Св. Петка", с. ПоленаПразник в храм "Св. Петка", с. ПоленаПразничен водосветПразничен водосветПразничен водосветПразничен водосветОтец Бисер поръсва със светена вода Отец Бисер поръсва със светена водаПразничната програма на площадаПразничната програма на площада Празничната програма на площадаПразничната програма на площадаХрам "Св. Петка", с. Полена
« предишна новинаследваща новина »