Софийските семинаристи влязоха в радостта на празника на своя покровител - св. Йоан Рилски Чудотворец

19 октомври 2012 06:52, СДС
Празнична вечерня в семинарския храм

Всяка година в Софийската духовна семинария цари особено оживление в навечерието на патронния й празник, когато се почита покровителят на семинарските възпитаници и на целия български род – Рилския Чудотворец св. Йоан Рилски.

Празничната вечерня с петохлебие бе предстоявана от Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит. С него съслужиха ефимериите на семинарския храм свещеник Божидар Маринов и свещеник Константин Цанков и гости духовници. Молитвено участие във вечерното богослужение взе Негово Преосвещенство Стобийски епископ Наум, главен секретар на Светия Синод.

Започващият празник бе уважен от г-жа Ваня Станчева от Софийския регионален инспекторат по образование и представители на Богословския факултет на Софийския университет.

Празничните молитвени песнопения в чест на богоносния наш отец свети Йоан бяха изпълнени антифонно от двете певници, ръководени от преподавателите по Източно-църковно пение г-н Любомир Игнатов и г-н Тодор Костов.

Сред многобройните настоящи ученици на свети-Йоановата школа особено развълнувани в тази вечер бяха първокурсниците от І редовен и І паралелен курс. През тази учебна година в Софийската духовна семинария постъпиха петнадесет ученици от първи І редовен курс /9 клас/ и двадесет и четири, които започнаха да се обучават в паралелния двугодишен курс на духовната ни школа. За тези новопостъпили ученици бе наистина вълнуващ настъпващият празник поради очакващото ги пострижение, с което щяха да приемат първия чин на църковно служение - „четец и певец“ на Българската църква. Така, в края на вечернята, новодошлите семинаристи бяха постригани с установеното чинопоследование в първата степен на църковнослужението. След благослова на архиерея новите иподякони прочетоха част от Апостолското четиво и поради множеството им и невъзможността да бъдат облечени с подобаващото иподяконско облачение бяха покрити със свещенически фелони.

С топло, пастирско слово към тях се обърна епископ Йоан. Той ги настави да бъдат ревностни и прилежни ученици, да се стремят към доброто знание и да възрастват телесно и духовно под покрова на свети Йоан Рилски.

В края на вечернята с поздравително слово към епископ Йоан се обърна и. д. ректорът на Софийската семинария г-н Димитър Костадинов, който му благодари за благодатната служба и за грижите, които полага той за Семинарията в качеството му на софийски викарий.

Преподавателите, възпитателите и възпитаниците на Софийската духовна школа, след като взеха по парченце от петохлебието и получиха епископския благослов, се отправиха към семинарската трапезария, за да усетят празника и на веществената трапеза.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Празнична вечерня в семинарския храмПразнична вечерня в семинарския храмПразнична вечерня в семинарския храмПразнична вечерня в семинарския храмПразнична вечерня в семинарския храмПразнична вечерня в семинарския храмПразнична вечерня в семинарския храмПразнична вечерня в семинарския храмЗнеполски еп. ЙоанЗнеполски еп. ЙоанПострижение на иподякониПострижение на иподякониПострижение на иподякони Празнична вечерня в семинарския храмСтавр. ик. Ангел АнгеловНа дясната певницаНа лявата певницаПразнична вечерня в семинарския храмПразнична вечерня в семинарския храмПразнична вечерня в семинарския храмПразнична вечерня в семинарския храмПразнична вечерня в семинарския храмПразнична вечерня в семинарския храмПразнична вечерня в семинарския храмГ-н Костадинов поздравява Знеполски еп. ЙоанГ-н Костадинов поздравява еп. ЙоанОтец Божидар раздава петохлебиеОтец Божидар раздава петохлебие Софийски семинаристиСтобийски еп. НаумНа празничната вечерна трапезаИкона на св.Йоан Рилски
« предишна новинаследваща новина »