Хиляди поклонници в Рилския манастир

21 октомври 2012 21:00, Рилска света обител
Лития с иконата на Рилския чудотворец

Първият населник на Рилската пустиня и основател на най-голямата българска лавра, св. Йоан Рилски, в деня на своя празник и тази година събра множество християни от близо и далеч, от страната и чужбина.

По традиция в съборния храм на светата обител, в навечерието на празника бе отслужено бдение, продължило до малките часове на нощта. Богослужбата бе предстоявана от митрополита на град Еласона в Гърция, дядо Василий, който питае особена почит към Рилския светец и при всяка възможност гостува на светата обител. Както и в предходни години, на дясната певница се отличиха псалти от гр. София, ръководени от г-н Андрей Касабов. Голяма част от тях са ученици на дядо Евлогий още от времето, когато той бе ректор на Пловдивската духовна семинария. На лявата певница богослужението благоукрасиха двамата братя протопсалти Григорий и Петър Папаеммануил, заедно с псалти от градовете Солун и Драма в Гърция.

Специални гости за празника бяха Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, Селевкийският епископ Ефрем - Антиохийска патриаршия, както и Ремесиянският епископ Андрей - Сръбска патриаршия, игуменът на Зографския манастир - архимандрит Амвросий, игуменът на манастира "Света Троица" (Спармос, Гърция) - архимандрит Никанор, представители на светогорския манастир "Григориу", архимандрит Рафаил с монахини от манастира "Благовещение" (Алба Юлия, Румъния), монаси, монахини и свещеници от цяла България.

На сутринта светата божествена Литургия бе оглавена от Негово Високопреосвещенство митрополит Кирил, който зарадва рило-манастирското братство със специално изработен в атонския манастир "Ставроникита" дар - сребърна кадилница. В края на службата Негово Високопреосвещенство изказа своята радост от съборността на Православието, изразено в лицето на високите гости, както и от присъствието на толкова голямо число християни, дошли да получат благословението на всебългарския светец. Специална благодарност отправи той към игумена на светата обител, Адрианополския епископ Евлогий, за усърдието в стопанисването и възвръщане благолепието на манастира, както и на съборния храм в него.

За първи път по време на бдението бе използван по специалното си предназначение новият полиелей и хоро, които съвсем наскоро бяха изработени и монтирани под централния купол на храма. По думите на митрополит Кирил, това е дело, което ще остане за векове.

След отпуста на светата Литургия бе извършена лития около храма, предхождана от псалтите и иконата на преподобни Йоан, по време на която бяха отправени прошения за здраве и спасение на всички християни, както и за упокоение на душите на усопшите ктитори и братя на светата обител.

Текст: Рилска св. обител
Снимки: Валентин Тодоров, Анула Христова

 

 

Снимки

В навечерието на празникаПосрещане на архиереите за празничното бдениеБдение за празника. Новите полиелей и хоро.Вземане на архиерейско благословениеМитрополитите по време на бдениетоБдение за празникаПоклонение пред светите мощиПоклонение пред светите мощиНа лявата певница - братя протопсалти ПапаеммануилНа дясната певница - псалти от София с ръководител г-н Андрей КасабовБдение за празникаБдение за празникаБдение за празникаБдение за празникаБдение за празникаПред светите мощиПомазание от кандилото на светецаПомазание от кандилото на светецаПомазание от кандилото на светецаПомазание от кандилото на светецаПомазание от кандилото на светецаПразнично утро в манастираВ очакване на архиереитеВ очакване на архиереитеПосрещане на архиереите за празничната богослужбаНачало на празничната св. ЛитургияПразничната св. ЛитургияПразничната св. ЛитургияПразничната св. ЛитургияРемесиянски еп. Андрей, Сръбска патриаршияЕласонски митрополит Василий, Гръцка архиепископияСелевкийски еп. Ефрем, Антиохийска патриаршияСелевкийски еп. Ефрем, Антиохийска патриаршияАдрианополски еп. Евлогий, игумен на Рилския манастирПоклонение пред светите мощиПразничната св. ЛитургияПразничната св. ЛитургияПразничната св. ЛитургияПразничната св. ЛитургияПразничната св. ЛитургияПразничната св. ЛитургияСлово на митрополит Кирил"Со страхом Божиим...""Со страхом Божиим...""Со страхом Божиим...""Со страхом Божиим...""Со страхом Божиим..."ОтпустОтпустОтпустНачало на тържествената литияТържествена лития с иконата на св. отецТържествена лития с иконата на св. отецТържествена лития с иконата на св. отецТържествена лития с иконата на св. отецТържествена лития с иконата на св. отецТържествена лития с иконата на св. отецТържествена лития с иконата на св. отецТържествена лития с иконата на св. отецСъборна паметна снимка на псалтите
« предишна новинаследваща новина »