Празникът на Перник започна със света Литургия

24 октомври 2012 20:56, Софийска митрополия
Празникът на Перник започна със света Литургия

С празнична света Литургия започна Денят на Перник на 19 октомври, когато целият град и всички православни в страната ни и извън нея се прекланят пред своя небесен покровител преподобни Йоан Рилски Чудотворец.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим тържествената богослужба за храмовия празник на силно пострадалия от земетресението храм „Св. Иван Рилски” беше оглавена от Негово Високоблагоговейнство протосингела на Софийска света Митрополия ставрофорен иконом Ангел Ангелов. В съслужение взеха участие предстоятелят на храма свещеноиконом Николай Колев и свещениците Бойко Андонов, Борис Котев и Людмил Колев. Литургичните песнопения бяха изпълнявани от храмовия хор.

За кратко в храма дойдоха кметът на Перник Росица Янакиева и нейните съветници, както и отделни общински съветници.

През целия ден перничани се покланяха на частицата от светите нетленни и чудотворни мощи на св. Йоан, която се покои в храма от 2009 г., пренесена от Рилската света обител.

Предния ден, при скромно присъствие на миряни, беше отслужена вечерня с четене на акатиста на преподобни Йоан Рилски Чудотворец.

От Духовния обществен съвет към Кмета на Перник подготвят предложение в бъдеще за Деня на Перник в празничната програма да не се предвиждат съпътстващи мероприятия за времето на светата Литургия и градското ръководство да участва молитвено в цялата богослужба.

Текст и снимки: Руми Борисова

 

 

Снимки

Празникът на Перник започна със света ЛитургияПразникът на Перник започна със света ЛитургияПразникът на Перник започна със света ЛитургияПразникът на Перник започна със света ЛитургияПразникът на Перник започна със света ЛитургияПразникът на Перник започна със света ЛитургияПразникът на Перник започна със света ЛитургияПразникът на Перник започна със света Литургия
« предишна новинаследваща новина »