Празнична вечерня в столичния храм "Св. Димитър"

26 октомври 2012 18:25, Софийска митрополия
Храм "Св. Димитър", кв."Хаджи Димитър"

В навечерието на Димитровден - 25 октомври, в едноименния храм в столичния квартал „Хаджи Димитър“ цареше оживление, тъй като множество миряни от цяла София бяха дошли да влязат в радостта на настъпващия празник, в чест на св. Димитър Солунски.

Празничното вечерно последование бе предстоявано от протойерей Антоний Алексиев, председател на празнуващия храм, в съслужение с голям брой столични свещенослужители, сред които духовният надзорник на епархията ик. Кирил Дидов, който е и председател на храм „Св. ап. Петър и Павел“.

Песнопенията на вечернята бяха изпълнявани от сборна група софийски певци, ръководени от Любомир Янъков.

За радост на всички присъстващи в последованието се включиха и десетина деца от енорията, които от няколко месеца с голямо желание присъстват на певницата в храма и по време на богослуженията взимат участие в богослужбата. По тяхно желание всяка неделя след св. Литургия те се събират и заедно с клиросния певец Радослав разучават отделни тропари и кондаци, които изпълняват по време на богослужение.

В чест на празника бе отслужено петохлебие, в което се включиха всички духовници, дошли да поздравят храмовото духовенство и да почетат св. Димитър именно в този храм.

С празнично слово към голямото множество се обърна протойерей Антоний Алексиев, който благопожела да преуспяваме под благодатния покров на Солунския Чудотворец. В края на вечернята, след като се поклониха пред богато украсената празнична икона на св. Димитър, всички си тръгнаха с парченце от петохлебието и с пожелание да се срещнат отново в храма и в утрешния ден, когато св. Литургия щеше да бъде отслужена от ставроф. ик. Ангел Ангелов, протосингел на Софийска св. митрополия.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Празничната иконаВ храмаПразничната иконаПразнична вечерня в столичния храм "Св. Димитър"Празнична вечерня в столичния храм "Св. Димитър"Празнична вечерня в столичния храм "Св. Димитър"Малките певциПразнична вечерня в столичния храм "Св. Димитър"Празнична вечерня в столичния храм "Св. Димитър"Малките певциМалкият Димитър също иска да пее църковни песнопенияПротойерей Антоний АлексиевПразнична вечерня в столичния храм "Св. Димитър"Празнична вечерня в столичния храм "Св. Димитър"На певницатаПротойерей Антоний АлексиевПразнична вечерня в столичния храм "Св. Димитър"Празнична вечерня в столичния храм "Св. Димитър"Празнична вечерня в столичния храм "Св. Димитър"Осемгодишната София също пее на богослужение
« предишна новинаследваща новина »