ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ в София на Ставрополски и Невиномиски митрополит Кирил (Московска Патриаршия)

26 октомври 2012 15:00, Българска Патриаршия
Ставрополски и Невиномиски митр. Кирил

По повод на 130-годишнината от полагането на основния камък на Патриаршеската катедрала ставропигиалния храм-паметник „Св. Александър Невски“ и 100-годишнината от неговото построяване, както и във връзка с изпълването на 98 години от рождението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим, в България пристига Ставрополският и Невиномиски митрополит Кирил като представител на Московската Патриаршия.

Митрополит Кирил Ставрополски и Невиномиски е председател на Синодалния отдел на Московската Патриаршия за взаимодействие с казачеството. В тази връзка визитата на митр. Кирил ще изпълни и още една значима цел - на специална пресконференция да бъде осветлен смисълът на взаимодействието на Руската православна църква с казачеството.

На журналистическите въпроси по темата ще отговаря митр. Кирил Ставрополски и Невиномиски. На пресконференцията ще присъства и представителят на Московския и на цяла Русия патриарх у нас игумен Филип Василцев - предстоятел на Руското подворие „Св. Николай Мирликийски Чудотворец” в София. Водещ на пресконференцията ще бъде йеромонах Зотик Гаевски - духовник при храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец”.

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

Казачеството като особено социално явление, следствие от определени исторически събития в миналото, днес има широко разпространение по света. На наскоро проведения ІV Световен конгрес на казаците имаше представители от няколко десетки държави, а посолските селища (станици) на различните казашки войски са разположени в най-различни краища на света, в страните на Европейския съюз, като Германия, Великобритания, Австрия, Франция и Чехия, в САЩ и дори в далечна Австралия. Духът на казачеството, неговата жертвоготовност имат дълбоки християнски корени, и казаците, където и да се намират, служат преди всичко на Православната вяра. И единството на казачеството в рамките на Едната Света, Съборна и Апостолска Църква е главно доказателство за това.

През 1921-1922 г. заедно с белогвардейската армия на ген. Врангел, България е приела хиляди казаци – само донските казаци са били повече от 8 хиляди. Всички тези хора, измъчени от войната и изгонени от своята родна страна, са били топло и гостоприемно приети от българския народ. Те са се заселили в България, много от тях са се оженили за българки и са пуснали корени в българската земя. Техните потомци живеят и сега в България, считат я за своя родина, но едновременно с това те искат да запазят своите традиции и паметта за своя произход.

Московският и на цяла Русия Патриарх Кирил в изказването си през октомври 2009 г. определи казачеството като „начин на живот, формиран под духовното въздействие на православната вяра”. При това Негово Светейшество особено подчерта: „Заедно с Църквата и обществото, ние трябва да възродим предишната слава на руското казачество”.

Създаденият с решение на Светия Синод на РПЦ Синодален отдел на Московската Патриаршия за взаимодействие с казачеството си поставя като основна цел координацията, сътрудничеството на Църквата и казашките организации, обединението и въцърковяването на казачеството. Основополагащият принцип за формиране на казашката общност е: „Казак без вяра – не е казак!”

Само чрез обединяване на силите на Църквата и обществото може да се разчита на възраждането на казачеството, призвано да способства за възстановяването на традиционните семейни ценности и начин на живот, както и за развитието на гражданското общество. Учредената в гр. София казашка станица е възраждане на традицията на казашките общества, които са съществували в България до идването на комунистическия режим.

Пресконференцията на митрополит Кирил Ставрополски и Невиномиски по тази тема ще бъде проведена в неделя - 28 октомври от 17,00 ч. в Дома на Москва в София.

Адрес: ул. "Г.С. Раковски" № 92.

Акредитацията и своето участие Ви молим да потвърдите на адрес: s_nikola_sofia@rambler.ru или на телефон +359889291777 (йеромонах Зотик).

 

 

« предишна новинаследваща новина »