Димитровден – храмов празник на катедралата на Видин и духовен празник на старопрестолния град

26 октомври 2012 15:41, Видинска митрополия
Димитровден – храмов празник на катедралата на Видин и духовен празник на старопрестолния град

На 26 октомври видинският катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски” тържествено отбеляза своя храмов празник. Празничната света Литургия бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан в съслужение с Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий.

В богослужението взеха участие и архимандрит Антим - игумен на Раковишкия манастир, архимандрит Поликарп - председател на празнуващия храм, архимандрит Евтимий - енорийски свещеник при храма, архимандрит Неофит - брат на Раковишкия манастир.

За да помазва и благославя посещаващите храма вярващи, на своя духовен страж бе енорийският свещеник Петър Христов.

След светата архиерейска Литургия бе осветено и раздадено коливо в памет на светия великомъченик Димитър Солунски за благословение на вярващите.

За да вземат молитвено участие в св. Литургия, в храма бяха: г-н Цветан Асенов - областен управител на Видин, г-жа Елка Георгиева - зам.-областен управител на Видин, г-жа Любомила Станиславова - народен представител, общински съветници, представители на политически, културни и обществени институции, както и много миряни и благочестиви християни. На празника на Видин в храма присъства и районният мюфтия Неджати Али.

За духовна подкрепа и благословение на миряните бе осветен и раздаден корбан в памет на св. Димитър, даден от името на народните представители г-жа Станиславова и г-н Тошев.

Митрополит Дометиан произнесе празнична проповед, благослови вярващите и ги поздрави с празника на храма и духовния празник на Видин.

След светата Литургия тържествено бяха осветени училищните знамена, както и благословени учителите и учениците за здраве, спасение и мъдрост.

С тържествено шествие духовенство, управляващи, гости и граждани се отправиха към площад „Бдинци“, където тържествено бяха издигнати знамената на България и на гр. Видин и произнесено празнично слово към гражданите на Видин от г-н Герго Гергов, кмет на Видин, и от Видинския митрополит Дометиан.

Гражданите бяха поздравени от Ансамбъл „Дунав“, след което се проведе тържествена сесия на Общинския съвет на Видин.

Митрополит Дометиан поздрави за сетен път гражданите на Видин и общинските съветници и гостите на Видин, като им пожела мъдрост, радост и единство.

На тържествената сесия на Общинския съвет присъства и г-н Сергей Игнатов, министър на образованието, младежта и науката.

Министърът зарадва видинчани с новината, че скоро във Видин ще бъде открит филиал на Софийския университет. Чрез това ще бъде изпълнена една заветна мечта на Видин, която е подкрепяна от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан.

Тържествата по повод Димитровден във Видин преминаха с богата програма и мероприятия подготвени от Община Видин, като в навечерието на празника от кмета на Видин бе даден празничен коктейл, който бе уважен от Негово Преосвещенство Величкия епископ Сионий, архимандрит Поликарп, архимандрит Евтимий и йеромонах Максим, след което на площад „Бдинци“, пред „Стамбол капия“ се състоя концерт в изпълнение на Ансамбъл „Дунав“.

В катедралния храм на Видин бе отслужена и празнична вечерна служба, оглавена от епископ Сионий. Бе осветено петохлебие и празнично коливо.

За повече снимки посетете http://vidinskamitropoliya.com/

Текст: архимандрит Поликарп
Снимки: архимандрит Евтимий

 

 

« предишна новинаследваща новина »