„Нашето спасение е в надеждата”. Храмов празник на село Садово, община Аврен

27 октомври 2012 14:54, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Храмов празник на село Садово, община Аврен

Храмът в село Садово е построен през 1869 г. и е посветен на св. вмчк Димитър Солунски. Местното население е от преселници след Кримската война от Еркеч и други селища от Южна България по своя път на север. Важно значение за развитието на националната просвета през този период има и масово разгръщащото се църковно-национално движение. И през този период на духовен подем, на стремежа към модерна просвета и култура в село Садово се изгражда и издига храм, посветен на свети вмчк Димитър Солунски, а читалището, което изграждат, посвещават на Ботевия принос в българската възрожденска култура.

На храмовия празник на село Садово се стекоха много хора. От далеч се приготвиха жителите на селото за своя празник. Но тази година бе малко по-различно. Той съвпадаше и с празника на онези жители на Садово, които посрещаха Курбан-байрам. Още едно събитие обедини жителите на Садово. Раздялата им с двама младежи. Единият почина на гурбет в чужбина. Другият младеж загина на работа в горското.

По идея на кметския наместник Здравка Николова и църковното настоятелство, жителите на село Садово решиха да дадат корбан и да бъдат заедно в трудните дни. Така и стана. Садовчани знаят, че в лицето на св. вмчк Димитър Църквата ни дава прекрасен пример на пламенна вяра, неустрашимо мъжество и вярност до смърт на Христа, истински образец на добър войн Христов, за когото вярата и любовта към Бога са всемогъща стихия, която единствено движи и ръководи мислите, чувствата и делата му, осмисля целия му живот.

На този ден и в село Садово свещеник Димитър отслужи света Литургия. Да почетат празника, дойдоха както жители, така и гости на садовчани. Сред тях бяха кметските наместници на селата Китка и Болярци. Местното население изслуша с радост напътствените слова на своя свещеник и именник отец Димитър.

Православните християни в село Садово тържествено честват празника заедно със своите съселяни от други вероизповедания. Жените от селото с вяра, надежда и любов се потрудиха за празника, приготвиха много погачи, хлябове и подредиха всичко необходимо за празника. Децата при НЧ „Христо Ботев” в село Садово представиха своя празнична програма. Пресъздадени бяха моменти от фолклорното богатство на етносите на селото.

Кметският наместник Здравка Николова благодари на всички жители на селото отзовавали се в трудните делници и за оказаната помощ при гасенето на летните пожари. Тя пожела все така всички да са заедно и да посрещат трудностите с вяра, защото: „Нашето спасение е в надеждата” (Рим. 8:24).

И днес садовчани ценят добродетелите като миролюбие, гостоприемство, отзивчивост към хорските неволи, благочестие, саможертва за онеправданите и потиснатите, трудолюбие и прошка към ония, които грешат от незнание на истинския Бог, но пък имат стремеж към изправяне.

Текст и снимки: Петко Колев

 

 

Снимки

Храмов празник на село Садово, община АвренХрамов празник на село Садово, община АвренХрамов празник на село Садово, община АвренХрамов празник на село Садово, община АвренБНТ 1 - интервю със служещия свещеник
« предишна новинаследваща новина »