Научна конференция „Доростолска епархия през вековете и 100 г. от рождението на митрополит Иларион - живот и творчество”

05 ноември 2012 17:16, Доростолска митрополия
Научна конференция

На 4 ноември в Градската художествена галерия в Силистра се проведе научна конференция на тема „Доростолска епархия през вековете и 100 г. от рождението на митрополит Иларион - живот и творчество”.

Конференцията бе открита от Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Амвросий. След това думата бе дадена на кмета на гр. Силистра г-н д-р Юлиян Найденов. В своето приветствие към участниците във форума той подчерта, че по времето на своето управление прави и ще направи всичко възможно, та там, където на територията на епархията няма храм или параклис, да бъдат построени, дори и 5 човека да живеят в дадено населено място, там да има камбана и православно богослужение.

Първият доклад бе изнесен от проф. Георги Атанасов – директор на Археологическия музей в гр. Силистра. Той е посветил по-голямата част от трудовете си на Доростолска епархия и нейното историческо развитие от създаването й до ден-днешен.

Особено голяма радост и трепет у всички предизвика докладът на доц. д-р Ивона Карачорова от института по български език при БАН и племенница на митрополит Иларион. Докладът й бе на тема „Живот посветен на вярата, Църквата и българщината”. Г-жа Карачорова проследи и родословното дърво на митрополит Иларион, което датира отпреди 350 години.

Фастовский епископ Дамян сподели с аудиторията свои прекрасни и вълнуващи моменти с митрополит Иларион. Той подчерата, че за жалост е познавал досточтимия архиерей много малко време, но винаги е слушал с интерес и трепет неговите слова и наставления, които са му помагали и ще му помагат в неговия живот и служение. След това бе дадена думата за лични впечатления и мисли на Тулченския епископ Висарион, който сподели, че блаженопочившият митрополит Иларион още в земния си живот е бил за него един светец.

Бяха изнесени още доклади, които може да проследите чрез файловете, прикачени по-долу.

 

&feature=youtu.be

 

&feature=youtu.be

 

&feature=youtu.be

 

 

 

&feature=youtu.be

 

&feature=youtu.be

 

&feature=youtu.be

 

&feature=youtu.be

 

&feature=youtu.be

 

 

« предишна новинаследваща новина »