Начало » ПРАВОСЛАВНА МИСЪЛ » Теология » Нова книга: „ПРАВОСЛАВЕН ДУХОВЕН ЖИВОТ”

Нова книга: „ПРАВОСЛАВЕН ДУХОВЕН ЖИВОТ”

2011-10-13, автор: Георгиос Мандзаридис , рубрика: Теология

MandzaridiS_m.jpgС благословението на Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Йоаникий Синодално издателство на БПЦ-БП има радостта да представи на любящия истината читател първата преведена на български език книга на този известен и обичан от целия православен свят патролог, социолог и етик.

През м. септември 2010 г. тя бе представена лично от автора в рамките на провежданата в гр. Варна Седмица на православната книга.

Авторът, проф. Г. Мандзаридис, въпреки световната си известност, досега остава почти напълно непознат на българския читател. Досточтим професор на Богословския факултет при държавния Солунски университет "Аристотел", той е не само автор на учебници и студии из областта на православната етика и социология, но се явява и един от онези достойни богослови по живот и дух, които вярно съхраняват и предават светилника на православното учение. От съществено значение за неговото формиране като „истински православен преподавател и автор", според думите на Знеполски епископ Йоан, изречени по време на посещението на професора в Софийска св. митрополия през октомври 2009 г., е неговата непрекъсваема връзка с „Градината на Пресв. Богородица" - Атон, откъдето той черпи своя непрестанен истинен дух като нейно вярно духовно чедо.

Настоящата книга идва да запълни съществената липса от наличието на съвременно преводно православно богословие. Тя се явява незаменима и като първа насока и ориентация из дълбините на православната христология и пневматология, поднесени на достъпен съвременен език, така необходим на днешния забързан читател.

Книгата съдържа петнадесет глави, засягащи основни теми от православния духовен живот и въвеждащи читателя в основните понятия и характерен климат на чистия и здравословен духовен живот..

В приложение са представени и откъси от изворна светоотеческа книжнина, които имат пряко отношение към съответните глави. Някои от тях се превеждат на български език за първи път.

„Сега единственото, което е нужно, е ние да влезем и да се отдадем на духовния дар... Защото не само светлина подаде Той с идването Си на света, но даде и очи (да я виждаме)", Св. Николай Кавасила, „За живота в Христа, Слово 2".

 

От преводача - А.Х.

***

Книгата се разпространява в Синодално издателство и църковните книжарници и магазини в страната.

Цена: 7 лв.

При закупуване на количество над 10 броя се ползва 20% отстъпка.

Телефон за заявки: 02 / 980 30 16.

Адрес на Синодално издателство: София 1000; ул. "Оборище" № 4

e-mail: sinizdat@gmail.com

 

 

Още от "Православна мисъл":

2011-10-12 СВ. ПЕТКА ТЪРНОВСКА
2011-10-09 СТАРЕЦЪТ ПОРФИРИЙ И ХИПИТАТА
2011-09-30 АСКЕТИЗМЪТ ОТ БИБЛЕЙСКО ГЛЕДИЩЕ - в междузаветната и Новозаветната епохи